Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθλιες οι παρεχόμενες υπηρεσίες

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γιάννης Πασαγιάννης μιλά για την κατάσταση στους τομείς της υγείας, των συγκοινωνιών και της παιδείας

Πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού είναι η αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας και των συγκοινωνιών.Το νομαρχιακό νοσοκομείο έχει ανάγκη κάλυψης δεκάδων θέσεων νοσηλευτικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού. Οι συγκοινωνίες αποτελούν "αγκάθι" στη ζωή των Σαμιωτών, ενώ σε ό,τι αφορά την παιδεία είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομός είναι ο τελευταίος σε ποσοστό επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Πασαγιάννης επισημαίνει: "Στο θέμα της υγείας υπάρχει έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα το χειμώνα άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κέντρο υγείας αστικού τύπου, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να μπορεί να παρέχει σωστή δευτεροβάθμια περίθαλψη, πρέπει να αναβαθμιστούν τα ιατρεία του ΙΚΑ, να δημιουργηθούν νέες κλινικές, να υπάρξουν νέες ειδικότητες γιατρών. Σήμερα το πρόβλημα είναι μεγάλο και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις το χειμώνα, που μπορεί να μην έχουμε καράβι για αρκετό καιρό και σ' αυτό το σημείο η κυβέρνηση πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα με τα ελικόπτερα παντός καιρού".

Σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες, ο νομαρχιακός σύμβουλος καταγγέλλει ότι ο νομός είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη χώρα και συνεχίζει σημειώνοντας: "Επιγραμματικά, όσο μπορούμε, να αναφέρουμε τα κυριότερα ζητήματα που συνιστούν το πρόβλημα στις συγκοινωνίες. Τα πλοία είναι σάπια. Η προσέγγιση στα λιμάνια μας γίνεται απάνθρωπες ώρες, αφού τίθεται σε προτεραιότητα η εξυπηρέτηση της Πάρου και της Νάξου. Είμαστε αποκομμένοι από τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα με όλες τις συνέπειες στον τουρισμό. Υψηλά κόμιστρα με τεράστιες συνέπειες στο κόστος ζωής. Το χειμώνα βέβαια το πρόβλημα διογκώνεται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ το καλοκαίρι δεν καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του νομού. Εμείς ζητάμε αναβάθμιση των συγκοινωνιών με εκσυγχρονισμό των πλοίων που έρχονται στα νησιά, μείωση του κόστους μεταφοράς, σύντομες, φτηνές συγκοινωνίες και σύνδεση με όλη τη χώρα. Είναι ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός και προγραμματισμός. Βέβαια, το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μια κυβέρνηση με τους προσανατολισμούς της σημερινής. Για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" θα σημάνει αύξηση των εισιτηρίων, ο ιδιώτης θα επιδιώξει το κέρδος. Τη νύφη θα πληρώσουν πάλι οι κάτοικοι".

Στο θέμα της παιδείας, ο Γ. Πασαγιάννης επισημαίνει ότι το πρόβλημα στο νομό είναι ενταγμένο στο γενικότερο πρόβλημα της παιδείας και στην πολιτική κατεύθυνση για κατάργηση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Σ' αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Γ. Πασαγιάννης καυτηριάζει τη στάση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου απέναντι στα οξυμένα προβλήματα του νομού, αφού, όπως τονίζει, "αυτό το νομαρχιακό συμβούλιο είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, λειτουργεί όπως θέλουν να λειτουργεί οι πολιτικές δυνάμεις της εξουσίας, να στηρίζει την πολιτική, να διαχειρίζεται την κρίση, να λειτουργεί ως ανάχωμα στις κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού και που δε θα δημιουργεί προβλήματα και προσχώματα στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής".

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, σημειώνει ότι ο νομός έχει άμεση ανάγκη από κρατική παρέμβαση για παραγωγική ανασυγκρότηση, στήριξη του τριτογενούς τομέα, αναβάθμιση της υποδομής και του τουρισμού, στήριξη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και του δευτερογενούς τομέα και κοινωνική παρουσία του κράτους στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και του πολιτισμού.

Τέλος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του νομού, τονίζει: "Η αγωνιστική κινητοποίηση των Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών απορρέει από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και κατατείνει στη δημιουργία μετώπου που θα απαιτήσει βαθιές αλλαγές στην παραπάνω κατεύθυνση που είναι πλέον ώριμες και τις έχει ανάγκη και η χώρα και ο μικρός παραμεθόριος νομός μας" και καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο πλευρό του λαού, να υιοθετήσει τα αιτήματά του και να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ανάπτυξη του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ