Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόβλημα πρώτο, η απασχόληση

Στο 15% η ανεργία. "Λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις

Ιεραρχώντας κατά σπουδαιότητα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της Σάμου, στην πρώτη θέση βρίσκεται αυτό της απασχόλησης.Η μικρή προσφορά θέσεων εργασίας και η μεγάλη ζήτηση, αποτελεί ένας πρώτης τάξεως όπλο στα χέρια των εργοδοτών, που δε χάνουν ευκαιρία για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και τη συνεχή συμπίεση του κόστους εργασίας. Ετσι, τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς, από τη μια πλευρά, και οι 2.000 περίπου άνεργοι, από την άλλη, συνθέτουν το ομιχλώδες τοπίο της απασχόλησης στη Σάμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας από το 1991 έως σήμερα διπλασιάστηκε, "ακουμπώντας" το 15%, οι 940 άνεργοι έγιναν περίπου 2.000! Στην αύξηση της ανεργίας συντέλεσε η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε όγκο κυβικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 40%, το σταμάτημα της λειτουργίας της πρώην "Πειραϊκής - Πατραϊκής", που μεταφράζεται σε απώλεια 150 θέσεων εργασίας και των 25 εκατομμυρίων δραχμών των μηνιαίων αποδοχών τους από την αγορά της Σάμου.

Στις αιτίες της αύξησης της ανεργίας, πρέπει να προστεθεί και το πλήγμα που δέχτηκαν μικρομεσαίοι ξενοδόχοι και έμποροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 199 ξενοδοχεία της Σάμου τα 65, τα τελευταία χρόνια, βγήκαν σε πλειστηριασμό, κατασχέθηκαν, άλλαξαν χρήση ή έκλεισαν.Οι ιδιοκτήτες - που έχουν ιδρύσει και Ενωση Πιστούχων Ξενοδόχων - είναι κυριολεκτικά πνιγμένοι στα χρέη από τον ασύδοτο ανατοκισμό των δανείων τους.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μ. Τζιβανάκης για δάνειο 48,5 εκατομμυρίων το '89 έχει πληρώσει 198.599.499 δραχμές και καλείται να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 120 εκατομμυρίων! Ο ίδιος μας είπε ότι θα μπορούσε, αν δεν έμπλεκε στα δίχτυα του ασύδοτου ανατοκισμού, να απασχολεί επιπλέον 5 εργαζόμενους από τους 7 που απασχολεί τώρα.

Χάρη στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, 300 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου Γ. Χούλης τονίζει ότι στο "λουκέτο" θα οδηγηθούν πολλές ακόμα επιχειρήσεις, αν δεν επαναλειτουργήσει η Π - Π και δε στηριχτούν οι αγρότες της Σάμου.

Στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια θέση εργασίας πολλοί από τους κατοίκους της Σάμου. Σήμερα από τους 6.000 εργαζόμενους του νησιού οι 2.800 περίπου εργάζονται στον κλάδο, το 25% αυτών είναι εποχιακοί! Την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού και τον έλεγχο της τουριστικής κίνησης από τους τουρ οπερέιτορς, που καθηλώνουν σε απαράδεκτα επίπεδα τις τιμές των δωματίων για τους μικρομεσαίους ξενοδόχους, πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι του κλάδου που βλέπουν να τους αφαιρούνται βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πολλοί υποχρεώνονται να υπογράφουν για αποδοχές 180.000 δραχμών, όταν παίρνουν 120.000, εργάζονται 30 μέρες και παίρνουν ένσημα για 22, ενώ στους 1.500 περίπου ανέρχονται οι αλλοδαποί που δουλεύουν ανασφάλιστοι.

"Κάτεργα" χαρακτηρίζει τις ξενοδοχειακές μονάδες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Μ. Δάνος.Ο ίδιος καταγγέλλει ότι σε επιχειρήσεις, όπως οι "ΠΡΩΤΕΑΣ", "ΑΡΙΩΝΑΣ", ΝΤΟΡΙΣΑ ΜΠΕΪ" κ.ά. επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, μία καμαριέρα αναγκάζεται να καθαρίζει 26 δωμάτια, η"μαύρη" εργασία οργιάζει, οι συμβάσεις δεν τηρούνται, ενώ οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν τι σημαίνει ρεπό και αργίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξενοδοχείο "ΙΟΝΙΑ ΜΑΡΙΣ" οι υπάλληλοι εργάζονται 7 μέρες τη βδομάδα σε όλα τα πόστα και πληρώνονται με 175.000 δραχμές!

Την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την ανάπτυξη του νομού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης επισήμανε και ο Δ. Τριτσινιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, σημειώνοντας επιπλέον ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης, δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο για 3 ή 4 μήνες το χρόνο και ζουν στην ανέχεια τον υπόλοιπο. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε το όργιο καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζοντας την αναγκαιότητα στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, που σήμερα λειτουργεί με ένα μόνο υπάλληλο, τεχνολόγο υγιεινής και ασφάλειας και όχι επιθεωρητή, ο οποίος, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες.

Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι "απαιτούνται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, που θα συντελέσουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας με εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στα νησιά τους, αυτοί οι άνθρωποι που αποτελούν και τους φυσικούς υπερασπιστές των νησιών αυτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ