Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας για την ελευθεροτυπία

Μήνυμα της ΠΟΕΣΥ και ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μάη. Εκατοντάδες διώξεις, συλλήψεις και δολοφονίες δημοσιογράφων σ' όλο τον κόσμο το 1997

Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου, σήμερα, Κυριακή 3 Μάη, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καλούν τους Ελληνες δημοσιογράφους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ελευθεροτυπία, απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή και να αγωνίζονται για την πολύπλευρη, ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση του λαού.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Freedom House μόνο το 20% του πληθυσμού της Γης ζει σε χώρες στις οποίες υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Στην έκθεση "Press Freedom 1998" τονίζεται ότι μόνο ένα στα πέντε άτομα έχει πρόσβαση σε ειδήσεις και αναλύσεις που δεν έχουν λογοκριθεί ή παραποιηθεί. Σε 67 χώρες, 1,2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο Τύπο και 2,2 δισεκατομμύρια σε "μερικώς ελεύθερα" μέσα ενημέρωσης, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια άτομα σε 65 χώρες δεν απολαμβάνουν ελευθερία του Τύπου.

Οσον αφορά τους δημοσιογράφους αναφέρεται ότι συνολικά 41 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 1997 (πέντε λιγότεροι από το 1996) και 35 απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν τον ίδιο χρόνο σε σχέση με το 1996. Τέλος, 310 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν ενώ 207 κακοποιήθηκαν το 1997.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, η Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου φέτος συμπίπτει με νέες διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, ενώ οι πρόσφατες απολύσεις των Τούρκων δημοσιογράφων Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και Τσεγκίζ Τσαντόρ αποσκοπούν στην τιμωρία και τρομοκράτηση των λειτουργών του Τύπου στη γείτονα χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τα επανειλημμένα κρούσματα παραβίασης της ελευθεροτυπίας και τις διώξεις δημοσιογράφων σε χώρες της περιοχής μας, αλλά και σε άλλες και ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να μη συντηρούν παρόμοιο κλίμα και να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, τονίζεται: "τα επανειλημμένα κρούσματα παραβίασης της ελευθεροτυπίας σε χώρες της περιοχής μας και οι διώξεις δημοσιογράφων σκιάζουν τον ορίζοντα... Οι Ελληνες δημοσιογράφοι καταδικάζουν τα φαινόμενα αυτά και ζητούν από τις κυβερνήσεις της περιοχής να πάψουν να συντηρούν ένα παρόμοιο κλίμα και από τους λαούς να αντιδράσουν ενεργητικά στην καλλιέργειά του. Οι διώξεις της ελευθεροτυπίας και των λειτουργών της δε συμβάλουν στη διασφάλιση της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της ανοχής".

  • Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, επισημαίνει πως "οι χειρότεροι κίνδυνοι για την ελευθερία δεν εντοπίζονται, πλέον, στο πρόσωπο ενός αυταρχικού κράτους αλλά, μάλλον, στις πολυδαίδαλες εκείνες ιδιωτικές εξουσίες που αποσκοπούν στην καθυπόταξη των θεσμών στις επιδιώξεις τους". Βεβαίως, ο Δ. Ρέππας, αποφεύγει να αναφερθεί στις κυβερνητικές ευθύνες για την ασυδοσία στα ιδιωτικά ΜΜΕ στη χώρα μας, όπως και στις διώξεις κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων, στις οποίες όλο και πιο συχνά καταφεύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τελευταία, με στόχο το φίμωμα της αντίθετης φωνής και της πολιτικής κριτικής...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ