Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρωτοβουλία συντονισμού

- Τι "κέντρισε" το Εργατικό Κέντρο Λάρισας να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει σε συντονισμό των αγώνων της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα σε πανθεσσαλικό επίπεδο;

- Είναι η όξυνση των προβλημάτων όλων των εργαζομένων, από την ολομέτωπη επίθεση βιομηχάνων - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο προβληματισμός μας είναι να βρούμε τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για την απόκρουσή της. Επειδή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνείται να οργανώσει και να συντονίσει την πάλη των εργαζομένων, αναγκάζονται τα Εργατικά Κέντρα - όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου - να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες συντονισμού. Απευθυνόμαστε και στις οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των αγροτών, των ΕΒΕ, των επιστημόνων, της νεολαίας, καλώντας σε κοινή δράση, διότι τα προβλήματα είναι κοινά. Για την αντιμετώπιση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής απαιτείται σήμερα ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων με τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

- Στη Θεσσαλία υπάρχει εμπειρία συντονισμού της δράσης στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Πώς την αξιοποιεί το εργατικό κίνημα;

- Ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βρήκε πλατιά και ενεργό συμπαράσταση από τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, τους ΕΒΕ, τη νεολαία. Βρεθήκαμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Αυτή η συνεύρεση στο πεδίο της πάλης αποτελεί χρήσιμη και αξιοποιήσιμη εμπειρία και πρόσθετο λόγο να επιμείνουμε στην πρόσκλησή μας για κοινή δράση, γνωρίζοντας ότι απευθυνόμαστε σε "ώτα ακουόντων".

- Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς της κοινής δράσης στην οποία καλείτε;- Η συρρίκνωση της βιομηχανίας, η ανεργία, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους, το ξεκλήρισμα από τη γη τους για τους μικρομεσαίους αγρότες, το "λουκέτο" στα μαγαζιά για τους ΕΒΕ, ο περιορισμός των προσβάσεων στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση για τους νέους και μαζί η αποδόμηση του λεγόμενου "κοινωνικού κράτους" για όλους είναι τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η κοινή δράση, λοιπόν, αποσκοπεί στην εξασφάλιση δουλιάς στους εργαζόμενους με 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα. Στην εξασφάλιση εισοδήματος από την καλλιέργεια της γης για τους αγρότες. Στην εξασφάλιση τζίρου στις βιοτεχνίες και τα μαγαζιά για τους ΕΒΕ. Στη δυνατότητα μόρφωσης για τους νέους. Στην υγεία για όλο το λαό. Θα πρέπει η κοινή δράση να αποσκοπεί στην ανατροπή της πολιτικής που γεννάει και θρέφει αυτά τα προβλήματα.

- Ποια είναι η άμεση και ποια η μακροπρόθεσμη προοπτική αυτού του συντονισμού;

- Στην κοινή σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη Θεσσαλία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Λάρισα, θα συζητήσουμε και θα λάβουμε αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε κοινές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού της Θεσσαλίας. Ελπίζουμε - και θα ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση - ο αγώνας να συντονιστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες και όλοι όσοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, ότι οι αγώνες θα κλιμακωθούν με πολλές μορφές. Τα "μικρά ενωτικά μέτωπα" που σχηματίζονται θα συνενωθούν σ' ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ