Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συρρικνώνονται μέσα από τη "συγχώνευση"

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, απαντώντας σε Ερωτήσεις του Μπ. Αγγουράκη και της Μ. Μπόσκου, είπε ότι θα "νοικοκυρέψει" με κοινές υπηρεσίες τα επαρχιακά νοσοκομεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία της Πτολεμαϊδας και του Αγ. Νικολάου στο Λασήθι έφεραν χτες στη Βουλή, με Αναφορά και Ερώτηση, αντίστοιχα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Μπόσκου.

Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις του παριστάμενου υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία της συγχώνευσης των νοσοκομείων και του "νοικοκυρέματος του χώρου" αποφεύγει να επιλύσει τα προβλήματα, τόσο της υποδομής τους, όσο και της έλλειψης του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την αναφορά των εργαζομένων, αλλά και της προέδρου του "Μποδοσάκειου" Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αφορούν πολλές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα την ελλιπή λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι έχουν ήδη εγκριθεί νέες θέσεις για το νοσοκομείο, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει τη συγχώνευση του νοσοκομείου με αυτό της Κοζάνης μέσω της λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ. Στα πλαίσια αυτά, θα λειτουργεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο και κοινές υπηρεσίες με συμπληρωματικές λειτουργίες.

Η Μ. Μπόσκου ανέφερε ότι οι καταγγελίες στηρίζονται σε στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η πρόεδρος του νοσοκομείου, από τα οποία προκύπτει ότι ενώ το νοσοκομείο χτίστηκε με προδιαγραφές 250 κλινών λειτουργούν μόνο 130 και λόγω ελλείψεων δεν αξιοποιείται η υποδομή του ιδρύματος. Η βουλευτής ζήτησε την κάλυψη των κενών και όχι τη μείωσή τους ή το μοίρασμα των κενών με το νοσοκομείο της Κοζάνης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας.

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Λασηθίου, κατήγγειλε στην Ερώτησή του ο Μπ. Αγγουράκης, καθώς, λόγω των ελλείψεων, δε λειτουργούν αρκετές κλινικές και δεν έχει αρχίσει η ανέγερση της νέας πτέρυγας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη απάντηση, ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης είπε ότι δόθηκαν ήδη εγκρίσεις για θέσεις προσωπικού στο νοσοκομείο και έχει προβλεφτεί κονδύλι για την επέκταση του νοσοκομείου. Επανέλαβε όμως τη θέση του για συγχώνευση των τριών νοσοκομείων που λειτουργούν στο νομό σε ένα ενιαίο ΝΠΔΔ στα πλαίσια του "νοικοκυρέματος", που στην πράξη σημαίνει, όπως παντού άλλωστε, περικοπές.

Ο Μπ. Αγγουράκης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις ανησυχίες των φορέων της περιοχής, αφού ούτε χτες αναλήφθηκε κάποια δέσμευση για την αποπεράτωση της επέκτασης του νοσοκομείου. Και αυτό γιατί το ένα δισ. που ανέφερε ο Μ. Σκουλάκης δεν επαρκεί, αφού η συνολική αξία της αποπεράτωσης ανέρχεται στα πέντε δισ. δρχ.. Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την τοποθέτηση του υπουργού προκύπτει ότι ο λαός του Λασηθίου θα περιμένει αρκετά χρόνια ακόμα για την αποπεράτωση του νοσοκομείου, ενώ τα όσα είπε ο υφυπουργός για τη συγχώνευση επιβεβαιώνουν τους φόβους για περικοπές και συρρίκνωση του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ