Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Δε χρειάζονται κηδεμόνες οι λαοί της Βαλκανικής

Σε κλίμα εγκαρδιότητας η συνάντηση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο Κ. Γκλιγκόροφ

Μέσα σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα, όπου κυριάρχησε η αμοιβαία κατανόηση και η έντονη διάθεση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε χτες στα Σκόπια συνάντηση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη - και του μέλους της ΚΕ του Κόμματος και του Διεθνούς Τμήματός της Ηλία Λέγγερη - με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών, στην ιστορική διάσταση αυτών των ζητημάτων και στην ανάγκη άρσης όλων των εμποδίων που υπάρχουν, ώστε οι δύο γείτονες λαοί να μπορέσουν να οικοδομήσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Κατά τη συζήτηση, ο Χ. Φλωράκης αναφέρθηκε εκτενώς στους σκοπούς της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κόμματος στα Σκόπια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ φιλοδοξεί να συμβάλει, ώστε να συσφιχτούν οι σχέσεις των δύο κρατών και των λαών τους, πράγμα που σημαίνει να ξεπεραστούν όλα εκείνα τα εμπόδια, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από το διεθνή ιμπεριαλισμό, που ακολουθεί την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", αλλά και από τους εθνικιστικούς κύκλους, που δυστυχώς υπάρχουν και δουλεύουν και στις δύο χώρες. Το ταξίδι μας αυτό - είπε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ - γίνεται σ' ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα, όπου έχουμε τις γνωστές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με την απροκάλυπτη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Υπάρχει κίνδυνος αυτή η κατάσταση να επεκταθεί στο Τέτοβο. Είναι δε ακόμη υπαρκτός ο κίνδυνος, τέτοια κρισιακά φαινόμενα να τα δούμε και στη Θράκη. Το κόμμα μας ανησυχεί και πιστεύουμε ότι με την ανησυχία μας αυτή εκφράζουμε γενικότερα αισθήματα των λαών της Βαλκανικής. Γνωρίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύεται τα οποιαδήποτε μειονοτικά ζητήματα υπάρχουν, τα καλλιεργεί και τα ενισχύει. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να τα λύσουν μόνοι τους οι λαοί, στη βάση της αμοιβαιότητας, της φιλίας και της συνεργασίας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που εξυπηρετεί το συμφέρον των λαών. Κι εμείς αυτό το δρόμο θέλουμε να ενισχύσουμε.

Στη συνέχεια, ο Χ. Φλωράκης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τα προβλήματα των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, από την πρώτη στιγμή που αυτά ήρθαν στο προσκήνιο. Υπογράμμισε το γεγονός ότι το Κόμμα αντιτάχθηκε από την αρχή στον εθνικισμό που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα με τα γνωστά συλλαλητήρια και την πολιτική της ονοματολογίας και τόνισε ότι αν αυτές οι θέσεις είχαν υιοθετηθεί από την αρχή, αν προωθούνταν μια πολιτική φιλίας και συνεργασίας στη βάση μιας κοινής διακήρυξης των δύο χωρών για τον αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων, της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής τους ακεραιότητας, το όφελος και για τις δύο πλευρές θα ήταν μεγάλο. Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ σημείωσε πως δεν πρέπει να αποτελεί το κύριο ζήτημα στις διακρατικές σχέσεις, αλλά ούτε και να διατηρείται μια εκκρεμότητα, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση του θέματος. "Η κατάσταση αυτή - είπε με έμφαση - πρέπει να πάρει τέλος οριστικά. Να μπει τέλος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που διαιρούν τους λαούς της Βαλκανικής.

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, από τη μεριά του, εξέφρασε την εκτίμησή του στις ρεαλιστικές θέσεις του ΚΚΕ, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εκτιμούν ως πάρα πολύ θετική την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος στα Σκόπια. Στη συνέχεια, ο ηγέτης της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα πλαίσια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, σημειώνοντας ότι αποτιμά θετικά τη συμμετοχή της χώρας του στο ενιαίο σοσιαλιστικό γιουγκοσλαβικό κράτος. Ακόμη έδωσε ιστορικά στοιχεία για το πώς αναπτύχθηκαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Δημοκρατιών της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία διάλυσής της, ιδιαίτερα μετά το 1989.

Αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν εφηύρε το όνομα Μακεδονία. Χρησιμοποιούμε - είπε - το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, που σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε στη Μακεδονία στο σύνολό της, αλλά στη Μακεδονία κράτος που έχει συγκεκριμένα σύνορα, συγκεκριμένη επικράτεια, Σύνταγμα και νόμους. Τέλος, αφού σημείωσε τη διάθεση της ΠΓΔΜ για ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, τόνισε με έμφαση ότι η χώρα του δε διεκδικεί τίποτα από την Ελλάδα, ότι αναγνωρίζει και σέβεται τα σύνορά της, την εθνική της ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα και ότι αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά οποιουδήποτε άλλου κράτους.

Συνάντηση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Πριν από τη συνάντηση με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ και η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του κυβερνητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετείχαν: Η Ιλίνκα Μήτρεβα, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής της γείτονος χώρας και μέλος του προεδρείου της ΚΕ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Γιόβαν Πεϊκόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και ο Νάνο Ρούζιν, βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχέσεων με το ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ. Η συνάντηση έγινε σε θερμό φιλικό κλίμα και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για το ξεπέρασμα των εμποδίων που υπάρχουν. Η Ιλίνκα Μήτρεβα - μεταξύ άλλων - υπογράμμισε την επιθυμία για επαφή και σχέσεις με το ελληνικό Κοινοβούλιο και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα θα βοηθήσει όσο μπορεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ