Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Ο κίνδυνος πολέμου σε Κόσσοβο και Βαλκάνια

Ο "Ρ" συνεχίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε στην περιοχή της πρωτεύουσας

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ σημειώνουν τη σημαντική απήχηση του κινδύνου έναρξης ενός πολέμου στο Κόσσοβο και της συνακόλουθης ανάφλεξης στη Βαλκανική. Οι ερωτηθέντες, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, εκφράζουν φόβους για έναρξη πολέμου. "Πολύ" (23,2%) και "αρκετά" (33,1%) συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 56,3%, ενώ στο "λίγο" τοποθετείται το 23,2%. Μόλις το 3,3% θεωρεί "καθόλου" πιθανή την έναρξη συγκρούσεων.

Ποσοστό 17,3% δεν εκφράζει γνώμη, στοιχείο που αποτελεί - όπως σημειώνουν και οι αναλυτές της ΔΗΜΕΛ - μέτρο ενημέρωσης και παρακολούθησης για τις εξελίξεις...

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο θα αποτελούσε ιδιαιτέρως επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα μας.Συνολικά, ποσοστό 64,8% θεωρεί "πολύ" (34,4%) και "αρκετά" (30,4%) επικίνδυνη μια τέτοια εξέλιξη, ποσοστό 17,4% "λίγο" επικίνδυνη, ενώ"καθόλου" επικίνδυνη τη θεωρεί μόλις το 1,3%. Ποσοστό 16% αποφεύγει να τοποθετηθεί. Μεγαλύτερη έμφαση στον κίνδυνο (απαντώντας ότι τη θεωρούν "πολύ" επικίνδυνη) δίνουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (54,3%), της ΝΔ (40,5%), του ΠΑΣΟΚ (32,1%), ενώ τη μικρότερη αυτοί του ΣΥΝ (14,9%).

Ο ρόλος τηςελληνικής κυβέρνησης

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων εμφανίζεται να προσδοκά έναν ενεργό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ειρήνευση στα Βαλκάνια. Στην ερώτηση "πόσο μπορεί να συμβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην ειρήνευση", ποσοστό 12,4% δηλώνει "πολύ", "αρκετά" το 28,3%, "λίγο" το 18,4%, "καθόλου" το 11% και άγνοια ή άρνηση απάντησης δηλώνει το 29,9%, κάτι που είναι αξιοσημείωτο.

Τα κινήματα ειρήνης

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων από τη ΔΗΜΕΛ πιστεύει ότι τα κινήματα ειρήνης μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Βαλκανική. Αναλυτικότερα, ένα ποσοστό 11,7% θεωρεί ότι η δράση τους μπορεί να επηρεάσει "πολύ", "αρκετά" το 27,7%,"λίγο" το 22,4%, ενώ απαισιόδοξο ("καθόλου") εμφανίζεται το 11%. Και πάλι, ποσοστό 26,1% δεν εκφράζει γνώμη.

Οι "έξωθεν" υπεύθυνοι

Η δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ καταδεικνύει ότι το 36,8% αποδίδει την ευθύνη για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο στην πολιτική της Αμερικής, όσον αφορά το ζήτημα, με τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων να θεωρούν πρωταρχική την ευθύνη των ΗΠΑ. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης οι ερωτηθέντες έδειξαν να αποδίδουν και στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, με συνολικό ποσοστό 13,6%. Ευθύνες αποδίδονται από τους ερωτηθέντες και στην Αλβανία, με 12,9%, και λιγότερο στη Γιουγκοσλαβία, με 11%. Σημαντικό είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποδίδουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό όλων των άλλων κομμάτων την ευθύνη στις ΗΠΑ (55,9%), κάτι που δε θα ήταν υπερβολικό να αποδοθεί στις πηγές ενημέρωσής τους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το 23,1%, αρνείται να λάβει θέση όσον αφορά το ρόλο των ξένων δυνάμεων στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τη ΔΗΜΕΛ ΑΕ μεταξύ 1ης και 11ης Απρίλη 1998 στις εκλογικές περιφέρειες Α και Β Αθήνας και Α και Β Πειραιά. Ο πληθυσμός της έρευνας ήταν άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών με εκλογικό δικαίωμα στις εν λόγω περιφέρειες. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών ερωτήσεων, με βάση γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο σε δείγμα 320 ατόμων σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά, το δείγμα ήταν (4 επί 320) 1.280 άτομα. Τα δείγματα επιλέχθηκε να είναι ισομεγέθη (ίδιες στατιστικές αποκλίσεις), ώστε τα αποτελέσματα της κάθε περιφέρειας, όπως και η σύγκριση μεταξύ τους, να είναι στατιστικά αξιόπιστα. Τα αποτελέσματα στο σύνολο σταθμίστηκαν ανάλογα με το ειδικό βάρος κάθε περιφέρειας.

Τις συνεντεύξεις πραγματοποίησαν 15 ερευνητές. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο 15% περίπου των ερωτηματολογίων.

Η επιλογή του δείγματος ήταν τυχαία και κατευθυνόμενη ως προς το φύλο και την ηλικία.

Ορισμένες αποκλίσεις του δείγματος ως προς το φύλο και τις ομάδες ηλικιών(18 - 30, 31 - 45, 46 - 65) διορθώθηκαν με αντίστοιχες σταθμίσεις με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ από την απογραφή του 1991. Το δείγμα επιπλέον σταθμίστηκε ως προς τα πολιτικά κόμματα, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 1996. Επομένως, τα συνολικά αποτελέσματα προκύπτουν από σύνθετη στάθμιση τεσσάρων παραμέτρων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αναλογίες του πληθυσμού ως προς το φύλο, τις τρεις ηλικιακές ομάδες, τα κόμματα και τις εκλογικές περιφέρειες.

Η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ειδικού software που αναπτύχθηκε στην εταιρία για τη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και του προγράμματος SPSS for Windows.

Η κατανομή των ψηφοφόρων των κομμάτων στο δείγμα, δηλαδή η βάση των πινάκων, γίνεται στον παραπάνω πίνακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ