Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΚ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ
Απαιτείται συντονισμός και εντατικοποίηση των αγώνων

Στις 17, 18 και 19 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά, στον εκθεσιακό χώρο "Αρενάλ" στην Κόρδοβα, η Γιορτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανδαλουσίας. Η προσέλευση του κόσμου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν αρκετά ικανοποιητική, ενώ οι προτάσεις των διοργανωτών ποικίλες. Κατ' αρχήν οργανώθηκαν διάφορες συζητήσεις με θέματα όπως: "150 χρόνια Κομμουνιστικού Μανιφέστου", "Αγώνας για την εβδομάδα των 35 ωρών", "Η γυναίκα και ο κοινωνικός μετασχηματισμός", "Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Διεθνής Συνεργασία", "Το δημοψήφισμα στη Σαχάρα", καθώς και για τη "Σύγκρουση στο Τσιάπας". Ακόμα έγινε συζήτηση για τη "Μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για το ελαιόλαδο", συζήτηση που προσέλκυσε ιδιαίτερα την προσοχή του κόσμου, όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, αφού η Ανδαλουσία είναι κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή και τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών μεγάλα. Εδώ να πούμε ότι στις 15 του Δεκέμβρη 1997 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με ψήφους 272 υπέρ, 119 κατά και 23 λευκά την έκθεση που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ζοβέ,σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για το ελαιόλαδο, όπου προτείνεται η μεταρρύθμιση να βασίζεται στην επιδότηση ανά κιλό παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το Ευρωκοινοβούλιο δεν υιοθέτησε την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδότηση ανά ρίζα δέντρου, που θα σήμαινε μείωση της συνολικής επιδότησης για τους ελαιοπαραγωγούς και αντικίνητρο για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει λυθεί ακόμα - όπως τόνισε ο Σαλβαδόρ Ζοβέ που παραβρέθηκε στην παραπάνω συζήτηση - και απαιτούνται παραπέρα προσπάθειες και πολλοί αγώνες.

Στο χώρο είχαν στηθεί ακόμα περίπτερα των διαφόρων περιοχών της Ανδαλουσίας, όπου μπορούσε κανείς να γνωρίσει τη λαϊκή παράδοση, καθώς και να γευτεί τα χαρακτηριστικά εδέσματα και ποτά της κάθε περιοχής, επίσης υπήρχαν ειδικά περίπτερα όπως της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ανδαλουσίας, του περιοδικού του ΚΚ Ισπανίας "Μούντο Ομπρέρο", περίπτερο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, περίπτερο "Κουβανική Γωνιά", του Ιδρύματος Μαρξιστικών Ερευνών κλπ. Υπήρχαν ακόμα περίπτερα του ΚΚ Πορτογαλίας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς φέτος, για πρώτη φορά, οι κομμουνιστές της Ανδαλουσίας προσκάλεσαν στη Γιορτή τους κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα, κυρίως της περιοχής της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ακόμα στις δύο εξέδρες που είχαν στηθεί στο χώρο έγιναν διάφορες συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες του φλαμένκο, συναυλία με κουβανική μουσική που παρουσίασε ένα συγκρότημα της περιοχής, καθώς και μία συναυλία ροκ μουσικής.

Η κορυφαία εκδήλωση της Γιορτής, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν η πολιτική συγκέντρωση με ομιλίες του γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης της Κόρδομπα, Ερνέστο Καμπαγιέρο και του γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης της Ανδαλουσίας Φελίπε Αλκαράθ,καθώς και ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας και γενικού συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, Χούλιο Ανγκίτα.

Οι δύο πρώτοι ομιλητές, αναφερόμενοι στη ζοφερή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή - που παρουσιάζει το φοβερό ποσοστό ανεργίας της τάξης του 36% - τόνισαν την ανάγκη συντονισμού και εντατικοποίησης των αγώνων, ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης - που εκθειάζει η ισπανική κυβέρνηση - ενόψει της καταιγίδας, δηλαδή, που απειλεί να καταργήσει ό,τι έχουν κατακτήσει, μέχρι σήμερα, με πολύ αίμα και πολύ κόπο οι λαοί της Ευρώπης. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε το ακροατήριο στο κάλεσμα του γραμματέα της ΚΟ της Ανδαλουσίας για τη συμμετοχή όλων στη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Μάη για το θέμα της ελαιοπαραγωγής, με πορεία προς τη Μαδρίτη.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στα λόγια του Χούλιο Ανγκίτα, όταν αναφερόμενος στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο είπε ότι "150 χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο διατηρεί ακόμα τη δύναμη και το πάθος που οι νεαροί, τότε, συγγραφείς του θέλησαν να μεταφέρουν στην Ενωση των Κομμουνιστών. Οι 23 σελίδες του συμπυκνώνουν, όσο κανένα άλλο κείμενο, τις αιτίες της κοινωνικής ανισότητας. Είναι το πρώτο πολιτικό κείμενο όπου η απελευθέρωση του ανθρώπου παρουσιάζεται ως καθήκον στο οποίο πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι οι καταπιεζόμενοι και όχι σαν ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί ή σαν ένα θεωρητικό οικοδόμημα. (...) Οι κομμουνιστές της Ανδαλουσίας και του κόσμου ολόκληρου δεν απαρνούμαστε τους στόχους μας, που παραμένουν η υπέρβαση της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων - με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας - και η οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας".

Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ