Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απότοκα της αστικής κοινωνίας

Πήγε να τους πουλήσει ρολόγια, τον είδαν "διαφορετικό" - είχε την ατυχία να είναι μαύρος - και αποφάσισαν να του κάνουν πλάκα. Πήραν, λοιπόν, την τσάντα με το πλανόδιο εμπόρευμα και την έκαναν "μπαλάκι", πετώντας την ο ένας στον άλλο. Κάποιος όμως είχε τη φαεινή ιδέα να ξαφρίσει ένα ρολόι και όταν ο πλανόδιος μικροπωλητής του το ζήτησε, ήρθανε στα χέρια, τράβηξε μαχαίρι και τον έσφαξε σαν τραγί. Τα "παιδιά" στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αφού πρώτα φρόντισαν να πλύνουν τα αίματα και να στήσουν στη στιγμή μία φανταστική ιστορία που θα τους έδινε άλλοθι. Οτι, δηλαδή, τον δυστυχή μαύρο τον έσφαξε ένας Αλβανός που περνούσε από εκεί. Βλέπετε, η καλλιέργεια του μύθου με τους Αλβανούς, που σφάζουν και ληστεύουν αδιακρίτως, αποτελεί τελευταία βολική δικαιολογία. Ευτυχώς όμως, η Αστυνομία δεν "έχαψε το παραμύθι" και ήδη οι υπεύθυνοι του αποτρόπαιου φόνου έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται.

Αυτό ήταν το στίγμα της ειδησεογραφίας, που έδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το βάρβαρο έγκλημα που διαπράχθηκε στο Περιστέρι, έξω από τα γραφεία οπαδών του Παναθηναϊκού. Οι "κακοί", αυτή τη φορά, πιάστηκαν στα δίχτυα του νόμου, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έβγαλε ανακοίνωση ότι το παράρτημα αυτό δεν ανήκει στην επίσημη δύναμη των οργανωμένων οπαδών της και όλα βαίνουν προς αποκατάσταση. Η αστική μας κοινωνία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Εκλεισε, όμως, πραγματικά η υπόθεση αυτή με τη σύλληψη των φυσικών αυτουργών ή, μήπως, θα πρέπεινα αναζητήσουμε βαθύτερες αιτίες, οι οποίες αγγίζουν άλλες πτυχές της κοινωνικής μας ζωής;

Κατά πρώτο, για μία ακόμη φορά, έρχεται στην επικαιρότητα, με την πιο ακραία της μορφή, αυτή της αναίτιας αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής, ο ρόλος των διαβόητων "οργανωμένων φιλάθλων" κυρίως των μεγάλων ΠΑΕ. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαφορά άκρως ανησυχητικά φαινόμενα. Πριν από λίγα χρόνια, είδαμε από τις τηλεοπτικές οθόνες "οργανωμένους οπαδούς" να σηκώνουν τη σημαία της σβάστικας και να χαιρετούν ναζιστικά. Εχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη ότι στους χώρους αυτούς με την προσωπίδα του "οπαδού" δρουν ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες, οι οποίες στρατολογούν τα νέα μέλη των οργανώσεών τους.

Στον περσινό αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, "οπαδοί" των δυο ομάδων, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, μετέτρεψαν το Ολυμπιακό Στάδιο σε παρανάλωμα του πυρός. Παρά το γεγονός ότι και τότε έγιναν επίσημες καταγγελίες για το ρόλο των "οργανωμένων οπαδών" και των διαφόρων "θυρών", αλλά και για την κάλυψη που τους προσφέρουν οι επίσημες ηγεσίες των ομάδων - καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι οι ομάδες αυτές δρουν σαν δύναμη κρούσης των προέδρων των ΠΑΕ - το θέμα ξεχάστηκε μετά από λίγες μέρες. Φαίνεται ότι μια περίεργη αδράνεια βαρύνει τα πόδια των διωκτικών αρχών, με αποτέλεσμα τα διάφορα φασιστοειδή που έχουν παρεισφρήσει στις ηγεσίες των ομάδων αυτών - αλλά και εκείνοι που τους καλύπτουν - να συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα.

Κατά δεύτερο, είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (της ιδιωτικής κυρίως τηλεόρασης και πολλών εφημερίδων), που το τελευταίο διάστημα, με την ειδησεογραφία τους, στάζουν το δηλητήριο της ξενοφοβίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το συνδυασμένο μπαράζ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ορισμένων εφημερίδων με τα τρομοκρατικά δελτία ειδήσεων κατά των ξένων οικονομικών μεταναστών; Εφημερίδες ακροδεξιάς απόχρωσης με πρωτοσέλιδους τίτλους προέτρεπαν τον κόσμο σε "αυτοπροστασία κατά των Αλβανών", γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις εξαλλοσύνης.

Είναι άσχετα, άραγε, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα με αυτό το έγκλημα; Είναι, τέλος, ο ίδιος ο παρηκμασμένος πολιτισμός του αστικού κόσμου, που στέλνει τα μηνύματα του διχασμού, της διχόνοιας και του ρατσισμού. Ενας πολιτισμός, ο οποίος θεωρεί ότι η διάκριση των εκμεταλλευτριών και των εκμεταλλευόμενων τάξεων είναι κάτι το "φυσιολογικό" και το θεόσταλτο. Οι αστοί δε δέχονται την άποψη ότι η φτώχεια και ο πλούτος οφείλονται στην ύπαρξη συγκεκριμένων παραγωγικών σχέσεων που διαιωνίζουν ακριβώς την κατάσταση του πλούτου και της φτώχειας. Κατά την άποψή τους, οι παρίες της ζωής έτσι γεννήθηκαν από φυσικού τους και έτσι θα πεθάνουν. Είτε από φυσικό θάνατο είτε από το μαχαίρι κάποιου εμποτισμένου από τη δική τους ρατσιστική ιδεολογία.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ