Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η Γερμανία δίνει τον τόνο

Προωθείται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα επιχορηγούνται οι εφοπλιστές για την καταβολή της μισθοδοσίας από το 40% της φορολογίας εισοδήματος των ναυτικών! Αντιγραφή του μέτρου, αλλά και άλλων που προωθούνται σε χώρες της ΕΕ, ζητά το ΚΟΜΙΤΙ και για τους Ελληνες εφοπλιστές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ολομέτωπη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών της Ευρώπης. Στη Γερμανία η κυβέρνηση, στο όνομα φυσικά της "ανταγωνιστικότητας", προωθεί νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα κληθούν οι ναυτεργάτες να... προσφέρουν το 40% του φόρου εισοδήματός τους στους εφοπλιστές, ως... επιχορήγηση για το μισθό που καταβάλλουν στους ναυτεργάτες!Αυτό το εξωφρενικό αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ) στο τελευταίο Δελτίο ενημερώσεως - αυτό του Απρίλη - επισημαίνοντας ότι "με το μέτρο αυτό η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να ανατρέψει τη φυγή των πλοίων από το γερμανικό νηολόγιο".

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Ενημερώσεως: "Η πλοιοκτησία θα εισπράττει υπό μορφή επιδοτήσεως το 40% του φόρου εισοδήματος που καταβάλλουν οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας, που απασχολούνται πλέον των 183 ημερών τον χρόνο σε υπερατλαντικά ταξίδια, ως επιχορήγηση της καταβαλλόμενης μισθοδοσίας"! Βέβαια από το ΚΟΜΙΤΙ δεν προτείνεται "ανοιχτά" προς την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, ωστόσο, τόσο από το ίδιο όσο και από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχουν εκφραστεί ανάλογες αξιώσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΚΟΜΙΤΙ, στο ίδιο νομοσχέδιο που προωθείται στη Γερμανία προβλέπεται: "Η απαλλαγή της πλοιοκτησίας από την πληρωμή συνεισφορών για συνταξιοδότηση και κοινωνική ασφάλιση των αλλοδαπών ναυτικών που δε διαμένουν μονίμως στη Γερμανία".

Να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία προωθείται, επίσης, νομοσχέδιο, το οποίο απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την υποχρέωση να απασχολούν ακόμα και αυτούς τους δύο Ολλανδούς αξιωματικούς που ήταν υποχρεωμένοι να απασχολούν μέχρι τώρα, και τους επιτρέπει να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Ανάλογα μέτρα προωθούνται, επίσης, στην Ιταλία όπου ήδη έχει εφαρμοστεί διπλό νηολόγιο, στην Ισπανία,ακόμα και στην Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ