Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συνειδητή σύγχυση ως προς το χρόνο ψήφισης

Αποφεύγει η κυβέρνηση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων για εργασιακά - ασφαλιστικά στη Βουλή

Συνειδητά αποφεύγει η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πότε ακριβώς - στα πλαίσια των σαρωτικών αλλαγών που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό - θα καταθέσει τα δυο αντίστοιχα νομοσχέδια στη Βουλή, ενισχύοντας τις πληροφορίες που τη θέλουν να τα παραπέμπει στο θερινό τμήμα, για ευνόητους λόγους. Στη βάση αυτής της λογικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων, απαντώντας σε ερώτηση κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που κάνει.

Οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι και το τέλος Ιούνη,οπότε και η κυβέρνηση έχει περιθώριο να προωθήσει τα σχετικά αντεργατικά νομοσχέδια. Μόνο "εμπόδιο" που παρουσιάζεται είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει το περιεχόμενό τους και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως συνέπεια της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αγώνων των εργαζομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. Η μεθόδευση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει στη σύσταση του θερινού τμήματος - το πρώτο ξεκινά τον Ιούλη - στο οποίο θα κατατεθούν τα νομοσχέδια, ενώ η θερινή περίοδος χαρακτηρίζεται από την απουσία του σημαντικού τμήματος εργαζομένων λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Ο Δ. Ρέππας,ρωτήθηκε χθες από το "Ρ" για το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί "στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ή αν θα πάει στα θερινά τμήματα".Η απάντηση ήταν ότι το νομοσχέδιο (σύμφωνα με εκτιμήσεις και τα δυο νομοσχέδια) θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη Μάη με αρχές Ιούνη.Οσο για τον ακριβή χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε ότι "θα ήταν επιπόλαιο από την πλευρά μου, να επιχειρήσω αυτή την ώρα, να προσδιορίσω πότε ακριβώς θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή".

Το ν/σ για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", θα περιέχει την κατάργηση του 8ωρου μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπου για ορισμένο χρονικό διάστημα ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί με 9ωρα και 10ωρα τους εργαζόμενους με αντάλλαγμα ρεπό ή μέρες εργασίας με μειωμένο ωράριο! Με το ίδιο νομοσχέδιο γενικεύεται η εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,με αμοιβές κάτω των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και προοπτικά το καθοριστικό χτύπημα των ΣΣΕ.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό παίρνει με τον καιρό όλο και πιο σημαντικό περιεχόμενο, παρ' όλο που έχει χαρακτηριστεί σαν το μικρό "πακέτο", προάγγελος μιας δεύτερης καθοριστικής νομοθετικής ρύθμισης που θα τινάξει στον αέρα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.Συστατικά του μέρη αναμένονται να είναι οι συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, η εξίσωση του ύψους των παροχών που δίνονται προς τα κάτω, η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, κύριων και επικουρικών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μέσω χρηματιστηρίου κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ