Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρατηγικής σημασίας η γενικευμένη επίθεση

Ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Η πολιτική γενικευμένης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων έχει στρατηγική σημασία για το κεφάλαιο. Δεν αφορά μόνο την επιδίωξη για παραπέρα αύξηση των κερδών, μέσω της άγριας εκμετάλλευσης, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μέσο ενίσχυσης της πολιτικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, αφού διασπούν και κατακερματίζουν την εργατική τάξη. Πιο δύσκολα συνενώνονται εργάτες με διαφορετικά ωράρια, με διαφορετικές συμβάσεις στον ίδιο κλάδο ή στην ίδια επιχείρηση, πιο εύκολα υποδαυλίζονται οι διαφορές ανάμεσα τους και η διάσπαση. Οι εργάτες καταδικάζονται στην εξατομίκευση και όχι στη συλλογική διεκδίκηση. Γίνονται, έρμαια, στη συλλογική καπιταλιστική επίθεση". Αυτά επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα "την αλλαγή του πλαισίου εργασιακών σχέσεων", στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Μάης '98". Στη συζήτηση παρουσιάστηκε ως ιδιαίτερα ζοφερό το μέλλον των εργαζομένων σε μια Ευρώπη που διευθύνεται από τις πολυεθνικές και τις πολιτικές εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο - όπως υπογραμμίστηκε - η γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική της άρχουσας τάξης, μπορεί να διαμορφώσει τους όρους της ταξικής πάλης κι αυτό θα πρέπει να σημάνει ένταση των αγώνων των εργαζομένων.

Μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μονόπλευρες και αποκλειστικά σε βάρος των εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Α. Καζάκος,τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση της αγοράς καταργεί τις ρυθμίσεις προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε υφυπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι δείκτες του χρηματιστηρίου δεν μπορούν να δίνουν επιχειρήματα για την ορθότητα μιας πολιτικής.

Οι εκδηλώσεις του ΕΚΘ συνεχίζονται σήμερα με μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα της ΕΡΤ-3, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΕΚΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ