Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Απρόσμενα και ξαφνικά μας άφησε ο σύζυγός μου ΔΗΜ. ΒΑΣΑΛΟΣ.Βαρύτατο το πλήγμα για όλους μας. Ο Δημήτρης Βασάλος, μηχανουργός, στην κατοχή οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Αναδείχνεται σε στέλεχος του ΕΑΜ Πειραιά και συνεχίζει τη δράση του και μετά την Απελευθέρωση για πραγματική δημοκρατία, ειρήνη και προκοπή. Συλλαμβάνεται, γεύεται την αγριότητα των διωκτών του, καταδικάζεται σε πολύχρονη φυλάκιση.

Ως το τέλος της ζωής του παραμένει δραστήριος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ, καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη" και μέλος του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Σοφίας" Πειραιά, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ.

Ευανθία Βασάλου

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΥΛΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,δικηγόρου, στελέχους του ΚΚΕ.

Οι κατατρεγμένοι και διωκόμενοι αγωνιστές από τις κυβερνήσεις της μισαλλοδοξίας τον θυμούνται πάντα για την ανιδιοτελή υπεράσπισή τους στα κρατητήρια και στις δίκες. Ηταν ο ακούραστος νομικός σύμβουλος των Κομματικών Οργανώσεων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 100.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης και 50.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΟΥΛΙΟΣ,που πέθανε στις 30 Απρίλη 1998, στην κατοχή πιάστηκε από τρομοκράτες του Παρθενίου και του Μόρφη, οι οποίοι τον παρέδωσαν στους Γερμανούς.

Στη μνήμη του ο συναγωνιστής και συγκρατούμενος του Παναγιώτης Χελιώτης και η γυναίκα του Καίτη πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Μαρίνας", 10.000 δρχ.

* Επίσης στη μνήμη του Μιχάλη Γούλιου,μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων, οι φίλοι του Νίκος και Μόσχα Κομνηνού πρόσφεραν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ. και η οικογένεια Φοίβου Τσέκερη 15.000 δρχ.

* * *

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ (φωτογραφία), από το χωριό Ασβεστάδες Εβρου, μεγαλύτερος από πέντε αδέρφια, δούλεψε σκληρά δίπλα στον πατέρα του για την επιβίωση της οικογένειας. Οι βάρβαρες διώξεις και τα απάνθρωπα βασανιστήρια τον ανάγκασαν να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια του εμφυλίου και μεταφέρθηκε για θεραπεία στη Βουλγαρία. Αργότερα πήγε στη Βραϊλα της Ρουμανίας, όπου συναντήθηκε με την οικογένειά του. Παρά το σοβαρό τραυματισμό του, στη Βραϊλα δούλευε στην παραγωγή.

Η αγωνιστική δράση του και το νήμα της ζωής του κόπηκαν ξαφνικά την Πρωτομαγιά του 1981.

Ο μικρότερος αδελφός του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ κυνηγήθηκε και αυτός και βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Πιάστηκε, ενώ βρισκόταν σε αποστολή στην περιοχή του Σιδηρόκαστρου, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε, γιατί αρνήθηκε να προδώσει τα ιδανικά και τους συναγωνιστές του.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Ο αδελφός τους Χρήστος

Η αδελφή τους Δήμητρα Γιαλαμά

Η νύφη τους Χρυσούλα

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης: Ο Γιώργος Σιναπλίδης 10.000 δρχ., ο Χρήστος Παπαγιαννάκης 1.000 δρχ., ο Κώστας Χριστοφιλίδης 5.000 δρχ., οι Βασ. Παρασκευόπουλος και Ρουμπίνη Γιαριμαγά από 2.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ (Μένεγου).

Στη μνήμη του η γυναίκα του Διονυσία Βυθούλκα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ζακύνθου, 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΔΑ και της μονάκριβης κόρης του, ο Αχιλλέας Κωσταρέλος, από τη Λαμία, πρόσφερε στη ΝΕ Φθιώτιδας 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ οι Τάκης και Αλεξάνδρα Τομπουλίδη πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Σάββα ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,που πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1998, καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1910. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ και σε συνέχεια του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην τροφοδοσία και ως σύνδεσμος των τμημάτων του ΔΣΕ στην περιοχή Κρούσια - Μπέλλες.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αμάραντων.

* * *

Τον περασμένο Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥΡΝΟΥ.Γεννήθηκε στον Κακόβατο Ηλείας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην κατοχή, πήρε μέρος στη μάχη του Πύργου και τραυματίστηκε σοβαρά.

Μετά την Απελευθέρωση ακολούθησε και αυτός τη μοίρα όλων των αγωνιστών με διώξεις και φυλακίσεις.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και αντί για χρονιάτικο μνημόσυνο η συντρόφισσά του στη ζωή προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ζαχάρως, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ