• Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
  • - Απέφυγε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανακοινώσει ποια από τα μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα καταργήσει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές... - 1998-05-08 00:00:00.0"/>
  • Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
  • - Απέφυγε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανακοινώσει ποια από τα μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα καταργήσει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές... - 1998-05-08 00:00:00.0" /> Στο στόχαστρο τα βαρέα και ανθυγιεινά | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 8 Μάη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Στο στόχαστρο τα βαρέα και ανθυγιεινά
    • "Είναι αναγκαία κάποια αναθεώρηση του θεσμού", δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας
    • Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

    Απέφυγε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανακοινώσει ποια από τα μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα καταργήσει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

    Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι τα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλαδή η πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια, δόθηκε σε τμήματα της εργατικής τάξης, επαγγέλματα και ειδικότητες, σε αντιστάθμισμα για την πρόωρη φθορά της υγείας τους από την έκθεση για χρόνια σε βλαπτικούς παράγοντες.

    Ο βουλευτής τόνισε ότι η διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών δίνει τη δυνατότητα να βρουν εργασία και κάποια τμήματα της νεολαίας, που μαστίζεται από την ανεργία και ζήτησε από την κυβέρνηση την προστασία του θεσμού.

    Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ο Ν. Φαρμάκης στην απάντησή του είπε ότι "είναι αναγκαία κάποια αναθεώρηση του θεσμού υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων" και της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η αναθεώρηση αυτή είπε "θα περιέχει το βασικό πυρήνα των σημερινών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων" και ανακοίνωσε ότι από την εποχή που ξεκίνησε ο θεσμός περισσότερες από εξήντα ομάδες επαγγελμάτων και εβδομήντα ειδικότητες έχουν υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλαδή το 38% του συνόλου των άμεσα ασφαλισμένων.

    "Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών είναι μια σοβαρή μεταπολεμική κατάκτηση και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί", τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια βασική, ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών και του επαγγελματικού κινδύνου.

    "Δεν μπορεί, είπε, η κυβέρνηση να αμφισβητεί και να βάζει το ερώτημα, όπως έκανε ο υπουργός, όταν πήγε στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων του Τύπου και ρώτησε ποιο είναι άραγε το βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα σε ένα φορέα που ξέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες".

    Σχολιάζοντας τα όσα περί τεχνολογίας είπε ο υφυπουργός, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η τεχνολογία είναι ουσιαστικά ένα μέσο που δεν είναι ξεκομμένο από την επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και έφερε ως παράδειγμα τις δέκα χιλιάδες νέες χημικές ουσίες που πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια η νέα τεχνολογία. Η επίπτωση αυτών στην υγεία των εργαζομένων δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, είπε και αναρωτήθηκε: "Πώς, λοιπόν, με ποια κριτήρια, με ποια μέσα εσείς σκοπεύετε να καταργήσετε τέτοιες παροχές των εργαζομένων;".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στην κυβερνητική επίθεση και ζήτησε να αναζητηθεί λύση στην κατεύθυνση της αύξησης των ασφαλίστρων των εργοδοτών για τα βαριά και ανθυγιεινά, όπως είχε θεσπιστεί στην αρχή. Τέλος, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει και καταργεί ουσιαστικά την οικονομική διαχείριση των ταμείων, τα οποία θα μπορούσαν και αυτά να συμβάλουν στη διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ