Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στο 5,3% εκτοξεύτηκε ο τιμάριθμος

Αισθητά "τσιμπημένος" ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλη. Ορατά τα αποτελέσματα της υποτίμησης στα εισοδήματα των εργαζομένων

"Φούντωσε" για τα καλά το "τέρας" του πληθωρισμού, ο οποίος τον Απρίλη εκτοξεύτηκε στο 5,3% από 4,6% το Μάρτη, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση - πριν προχωρήσει στην υποτίμηση - για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του χρόνου. Οι επιπτώσεις της υποτίμησης στον πληθωρισμό, παρά το όργιο "αλχημειών" και "μαγειρέματος" που φέρεται να πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, είναι εμφανέστατες και καταβροχθίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Οι αυξήσεις άλλωστε που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα (και με βάση αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα) υποτίθεται ότι βασίστηκαν στον αρχικό στόχο για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του έτους - αν και στην πραγματικότητα ήταν ακόμη χαμηλότερες. Είναι φανερό ότι η απόσταση ανάμεσα στις "αυξήσεις" που πήραν και στους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει ο πληθωρισμός είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο γενικός δείκτης τον Απρίλη του 1998 αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτη έναντι αύξησης 0,9% που είχε εμφανιστεί στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό είχε ως συνέπεια ο πληθωρισμός να τρέχει τον περασμένο Απρίλη με ρυθμό 5,3% σε δωδεκάμηνη βάση (έναντι 5,9% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα) και 5% σε μέσα επίπεδα (έναντι 7,4% στο προηγούμενο δωδεκάμηνο).

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτης, σε σχετικές δηλώσεις, απέδωσε την άνοδο του πληθωρισμού στο 5,3% τον προηγούμενο μήνα έναντι 4,6% που ήταν το Μάρτη, σε τρεις λόγους:

  • Στις επιπτώσεις από την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής που προκάλεσε αυξήσεις σε ορισμένες ομάδες αγαθών, όπως στα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά κλπ.
  • Στο δώρο που πήραν οι εργαζόμενοι για το Πάσχα τον προηγούμενο μήνα.
  • Σε ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα είδη και υπηρεσίες τον Απρίλη, χωρίς αυτές να σχετίζονται με την υποτίμηση. Σε σχέση μ' αυτό τόνισε ότι υψηλοί ρυθμοί αύξησης παρατηρήθηκαν στις τιμές των ξενοδοχείων. Ο ίδιος διατύπωσε την υπεραισιόδοξη εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της υποτίμησης στον πληθωρισμό εξαντλήθηκαν στον μήνα Απρίλη και ότι από το Μάη - "λογικά" όπως είπε - ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά. Πρόκειται πραγματικά για υπεραισιόδοξη εκτίμηση, αν ληφθεί υπόψη ότι από το Μάη και στο εξής που ξεκινά η θερινή περίοδος θα εμφανιστούν στην αγορά εποχιακά προϊόντα, οι τιμές των οποίων αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι λόγω της υποτίμησης. Εκτός κι αν η εκτίμηση του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ για πτωτική πορεία στηρίζεται σε άλλες λιγότερο γνωστές παραμέτρους...

Πάντως, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Απρίλη ο δείκτης σε διάφορες ομάδες ειδών και υπηρεσιών αυξήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε επίπεδα μεγαλύτερα του γενικού δείκτη (ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,3%). Συγκεκριμένα καταγράφηκαν οι εξής αυξήσεις: 7,7% στα "αλκοολούχα ποτά και καπνός", 5,7% στην "ένδυση και υπόδηση", 6,3% στην "εκπαίδευση", 8,4% στα "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" και 5,8% στα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

Ο τιμάριθμος χονδρικής

Στο μεταξύ "τσιμπημένος" εμφανίστηκε ο τιμάριθμος χονδρικής τον περασμένο Μάρτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που ανακοινώθηκαν χτες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής του Μάρτη 1998 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι καμίας μεταβολής το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Επίσης, ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 4,4% σε δωδεκάμηνη βάση (έναντι αύξησης 2,6% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα) και 3,3% σε μέσα επίπεδα (έναντι 3% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοδική πορεία των τιμών (2012-08-31 00:00:00.0)
Πάνω 1,4% οι τιμές χονδρικής (2007-05-30 00:00:00.0)
Χόντρυνε κι άλλο ο τιμάριθμος χονδρικής (2004-07-01 00:00:00.0)
Αυξήθηκε κατά 0,7% το Σεπτέμβρη (2002-10-31 00:00:00.0)
Μικρή μείωση στον τιμάριθμο χονδρικής (1997-11-11 00:00:00.0)
Αυξάνονται ταχύτερα οι τιμές χονδρικής (1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ