Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Η υποτίμηση ικανοποίησε το πάγιο αίτημά τους

Την ικανοποίηση των εξαγωγέων για την υποτίμηση της δραχμής - που ήταν πάγιο αίτημά τους τα τελευταία χρόνια - εξέφρασε χτες μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων η πρόεδρός του Χρ. Σακελλαρίδη.Η ίδια ανέφερε ότι οι εξαγωγές σε αξία το 1997 παρέμειναν στάσιμες,πράγμα το οποίο οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην υποχώρηση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ ,γιατί προς τις τρίτες χώρες αυξήθηκαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία - που έχει επεξεργαστεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων - στην τρέχουσα δεκαετία οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ διαρκώς μειώνονται. Συγκεκριμένα, οι "εταίροι" στην ΕΕ απορροφούν τώρα περίπου το μισό των ελληνικών εξαγωγών έναντι των 2/3 την προηγούμενη δεκαετία, ενώ το 1/5 κατευθύνεται προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έναντι του 7% μόνο των εξαγωγών το 1989. Ειδικότερα, μεταξύ του 1989 και του 1996 οι εξαγωγές προς τις χώρες της Βαλκανικής αυξήθηκαν πάνω από πέντε φορές και προς τις χώρες του Εύξεινου πάνω από τέσσερις φορές.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ ήταν ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τις ευεργετικές επιδράσεις από την υποτίμηση της δραχμής στα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Εκφράζοντας την ικανοποίηση των εξαγωγέων, για την απόφαση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή, δήλωσε πως "υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων μέσα στο 1998 σε σχέση με το 1997"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ