Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ασύμφορη" η κοινωνική ασφάλιση, διαλύστε τη!

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις Παπαϊωάννου, Μάνου και λοιπών "εκσυγχρονιστών" σε χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ

Ο "εκσυγχρονισμός" του "κοινωνικού" κράτους περνά μέσα από την κατάργηση βασικών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με τη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως "είναι αναπόφευκτη ανάγκη η προσαρμογή σε νέες ευέλικτες μορφές εργασίας", αλλά και πως "είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση". Δίνοντας το στίγμα προς τα πού θα είναι αυτές οι "μεταρρυθμίσεις", καταφέρθηκε κατά "της Αριστεράς που κοιτάζει προς τα πίσω στο κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα", έκανε λόγο για "παλιά λάθη του ΠΑΣΟΚ" και κατέληξε πως "το μεγάλο όπλο για να υλοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές είναι ο κοινωνικός διάλογος"...

Ο Στ. Μάνος,παίρνοντας το λόγο, κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει"συγκεκριμένη και αποτελεσματική πολιτική", έκανε λόγο για "σπατάλη στις κοινωνικές δαπάνες" και πρότεινε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, με ιδιωτικό μάνατζμεντ...

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρεις άξονες: κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και υγεία. Στο πρώτο θέμα αναφέρθηκε ο Πανεπιστημιακός Μ. Ματσαγκάνης,ο οποίος επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ισχυριζόμενος ότι "έχουμε υπερβολικά γενναιόδωρο (!) σύστημα συντάξεων" και ότι δαπανούμε περισσότερα για συντάξεις απ' ό,τι οι πλούσιες χώρες! Επιτέθηκε κατά του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν έχουμε μεταλλωρύχους και βάζουμε στα βαρέα κομμωτές και μοδίστρες", ενώ ισχυρίστηκε ότι "οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και παρεμποδίζουν την καταπολέμηση της ανεργίας".

Για "σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος πρόνοιας", έκανε λόγο ο Πανεπιστημιακός Γ. Υφαντόπουλος και συνεχάρη την κυβέρνηση για το σχετικό με τη πρόνοια νομοσχέδιο.

Στο σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο Πανεπιστημιακός Τ. Φιλαλήθης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι δαπάνες της υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες στο 5,6% του ΑΕΠ. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα νοσήλια που πληρώνουν τα ταμεία στα νοσοκομεία, καλύπτουν μόνο το 30% των πραγματικών δαπανών νοσηλείας και ότι πρέπει να αναλάβουν το πραγματικό κόστος τα ταμεία. Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία μηχανισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να παρέχει σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ