Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πονοκέφαλος για χούλιγκαν - εξτρεμιστές

Τα μέτρα που θα πάρουν οι Γάλλοι για την ασφάλεια

Ενας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των Γάλλων διοργανωτών του Μουντιάλ είναι το θέμα της ασφάλειας τις μέρες των αγώνων. Οι διοργανωτές φοβούνται προβοκάτσια από την πλευρά εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Ετσι λοιπόν αρχικά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στους 12.000 εθελοντές, που έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση των 2.600.000 θεατών, καθώς και των 32 αποστολών των ομάδων, οι οποίοι πέρασαν από... κόσκινο, προκειμένου να διαπιστώσουν οι διοργανωτές το τι ακριβώς είναι ο καθένας από αυτούς. Τα ίδια και σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό ισχύουν και για την επιλογή των 400 ατόμων που θα επωμιστούν την εξυπηρέτηση των 160 υψηλών προσκεκλημένων που θα βρεθούν στις εξέδρες των γαλλικών γηπέδων.

Παράλληλα εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα με των επωνυμία "Αγγελοι - φύλακες", που αποτελείται από αποσπασμένους αλεξιπτωτιστές από τη φρουρά του Ζακ Σιράκ και ειδικότητά τους είναι η επέμβαση από αέρα σε τρένα ή ξενοδοχεία. Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Μουντιάλ Μισέλ Ζανό, η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει την ευθύνη των 70 μεγαλύτερων ξενοδοχείων και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η εμπειρία τους που έχουν από την επίβλεψη της γαλλικής πρεσβείας στο Αλγέρι πριν από ένα χρόνο, όταν υπήρχαν επεισόδια με τους ισλαμιστές.

Στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται όμως και η προετοιμασία της τακτικής αστυνομίας που θα αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την ηρεμία στις εξέδρες των θεατών. Αλλωστε τα επεισόδια που συνέβησαν πριν από λίγο καιρό στην Αγγλία και την Ολλανδία, κατά τη διάρκεια αγώνων πρωταθλήματος, έχουν θορυβήσει έντονα τους Γάλλους, αφού βλέπουν ότι το φάντασμα του χουλιγκανισμού παραμένει ορατό... Ετσι, λοιπόν, οι συσκέψεις των υπευθύνων ασφαλείας με την ηγεσία της αστυνομίας αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, αφού άλλωστε απομένει μόνο ένας μήνας πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων και δεν επιτρέπονται ατέλειες ή λάθη, αφού μπορεί να αποβούν μοιραίες. Μάλιστα, για την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης επεισοδίων, οι Γάλλοι διοργανωτές έστησαν μια αναπαράσταση της τραγωδίας του Χέιζελ στο στάδιο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού, προκειμένου να διαπιστώσουν εμπράκτως το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Ομως οι προσπάθειες των Γάλλων διοργανωτών δε σταματούν μόνο στο εσωτερικό της χώρας τους. Σε επικοινωνία των αρχών της γαλλικής αστυνομίας με τους ομολόγους τους από άλλες χώρες έχουν ζητήσει μια πλήρη αναφορά για τους εκδρομείς που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γαλλία, ενώ παράλληλα τους ζήτησαν ο κάθε ένας από αυτούς να υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο.

Ετσι μέσα στη βδομάδα που πέρασε, η αγγλική αστυνομία, μετά από το σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησε, ανακοίνωσε ότι 40 άτομα από αυτούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Γαλλία θα μείνουν εκτός νυμφώνος, αφού θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για τη δημιουργία επεισοδίων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, τα μέτρα για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου είναι ιδιαίτερα αυστηρά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ευχή όλων βέβαια είναι να μη χρειαστεί σε καμιά περίπτωση να εφαρμοστούν, αφού πάνω από όλα το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και έτσι θα πρέπει να το δούνε όλοι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέρρευσε εξέδρα στο Αμιάν - Λιλ (2017-10-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά της διοργάνωσης (2014-06-17 00:00:00.0)
Η διπλωματία της δερμάτινης μπάλας (1998-07-19 00:00:00.0)
Συλλήψεις χούλιγκαν (1998-06-27 00:00:00.0)
Επιδίωξη των γάλλων διοργανωτών είναι το φετινό Μουντιάλ, σε αντίθεση (1998-05-10 00:00:00.0)
Η "α - ταξία" συνεχίζεται... (1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ