Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζί και αγωνιστικά

Τη διοργάνωση παμμακεδονικού - πανθρακικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Μάη, αποφάσισαν σε νέα σύσκεψή τους τα Εργατικά Κέντρα Βόρειας Ελλάδας και έπεται συνέχεια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την υποτίμηση της δραχμής και την εξαγγελία των "συνοδευτικών" μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η δραματική εξάπλωση της ανεργίας σ' όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών και το συντονισμό της δράσης των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας.

Ηδη, σε προχτεσινή σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων, αποφασίστηκε παμμακεδονικό - πανθρακικό συλλαλητήριο για τις 26 του Μάη στη Θεσσαλονίκη και απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και συλλαλητήρια στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Η προχτεσινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης των ΕΚ Β. Ελλάδας που έγινε στις 22 Απρίλη, όπου αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης και συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από τους εκπροσώπους τωνΕΚ Γιαννιτσών, Δράμας, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Πτολεμαϊδας, Σερρών.Το συγκεκριμένο πλαίσιο κοινής δράσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη είναι το παρακάτω:

- Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων.

- Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

- Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων.

Στο ψήφισμα της ιδρυτικής σύσκεψης, εκφραζόταν η αποφασιστικότητα των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και Θράκης να αγωνιστούν ανυποχώρητα για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, να μην προχωρήσει καμίας μορφής ιδιωτικοποίηση, καθώς και να καταγγελθεί ο "κοινωνικός διάλογος".

Στις συναντήσεις του Συντονιστικού των Εργατικών Κέντρων καταγγέλθηκε από τους αντιπροσώπους η πολιτική σκληρής λιτότητας, που σηματοδοτείται από τη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τη βαριά φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και γενικά τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δυσμενείς συνέπειες, που οφείλονται - όπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές - στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται σαν αποτέλεσμα των επιταγών της ΕΕ και που έχουν εκπονηθεί από τα διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα και τους τραπεζίτες. Ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει στις συναντήσεις αυτές στην πολιτική ξεπουλήματος των δημοσίων υπηρεσιών και δηλώνεται από όλες τις πλευρές ότι το εργατικό κίνημα θα αντισταθεί στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μαζί και του ΟΥΘ, του ΟΑΘ, του ΟΛΘ, της ΔΕΘ.

Επίσης από πολλούς εκπροσώπους καταγγέλλεται η στάση που τηρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες εφησυχάζουν, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και καλλιεργούν συστηματικά τη λογική του "ευρωπαϊκού μονόδρομου", της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου". Αν προετοίμαζαν συστηματικά τους εργαζόμενους, αν τους ενημέρωναν, αν οργάνωναν και συντόνιζαν τους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, η εικόνα σήμερα θα ήταν διαφορετική, τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Η ζοφερή πραγματικότητα στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτυπώνεται και στους παρακάτω αριθμούς, που έδωσαν στις συσκέψεις του Συντονιστικού οι πρόεδροι και οι γραμματείς των Εργατικών Κέντρων. Η ανεργία σε ορισμένους νομούς ξεπερνά το 30%, όπως στο Κιλκίς, στη Νάουσα και τις Σέρρες, ενώ στους παλιννοστούντες είναι 50%. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, αρκετοί δεν ασφαλίζονται και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δε λειτουργούν. Παράλληλα, η μεγάλη ανεργία αναγκάζει τους εργαζόμενους να δέχονται και να υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σ' όλους σχεδόν τους χώρους δουλιάς. Αυτή την εργατική δύναμη εκμεταλλεύεται η εργοδοσία, αδιαφορώντας για τη στοιχειώδη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για την οργάνωση απεργιακού μετώπου με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση (2020-01-08 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για τα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση (2019-11-14 00:00:00.0)
Προσκλητήριο αντίστασης (2000-05-23 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική (1999-12-03 00:00:00.0)
Παμμακεδονικό συλλαλητήριο (1998-05-17 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία συντονισμού (1998-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ