Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πρωτοβουλία ευθύνης

Με συλλαλητήρια στις 19, απεργία στις 28 του Μάη και δέσμευση για κλιμάκωση, τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής δίνουν αγωνιστικό περιεχόμενο στο συντονισμό της δράσης τους

Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης και του συντονισμού του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω, κινείται η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Πελοποννήσου.Η δράση της ΣΕ δίνει νέα χαρακτηριστικά, που είναι σήμερα απαραίτητα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την κλιμάκωση της πάλης και την καλή προετοιμασία των αγώνων. Αυτά εκφράζει η απόφαση της ΣΕ των ΕΚ της Αν. Πελοποννήσου, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Τρίπολη, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 19 Μάη και 24ωρη απεργία στις 28 Μάη, χωρίς να περιμένουν την "κάλυψη" της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.Με την ανακοίνωσή της, η ΣΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, με κεντρικούς στόχους και αιτήματα:

  • Υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από το 8ωρο - 7ωρο.
  • ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
  • ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις (8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη).
  • Καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - πενθημέρου, με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Αποχώρηση και μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΣΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "μπροστά σ' αυτή την επίθεση απαιτείται τώρα ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την αναχαίτιση της επίθεσης, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής". Η ΣΕ στέλνει "ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις" και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια.

Τονίζει, ακόμα, πως "απαιτείται ξεδίπλωμα της πάλης με σχεδιασμό, οργάνωση, κλιμάκωση και συνέχεια", καθώς "δραστηριότητες αποσπασματικές και αναποτελεσματικές είναι και γίνονται για την τιμή των όπλων". Ετσι, η ΣΕ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την Τρίτη 19 του Μάη στην Τρίπολη, την Καλαμάτα και το Αργος και 24ωρη απεργία στις 28 του Μάη με απόφαση των ΕΚ Τρίπολης, Καλαμάτας, Αργους, Ναυπλίου και Κιάτου.Στην ανακοίνωση υπάρχει "παράλληλη δέσμευση των οργάνων ότι θα κλιμακωθεί στη συνέχεια ο αγώνας".

Η ΣΕ, στην προσπάθεια του συντονισμού του αγώνα των εργαζόμενων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποστέλλει κάλεσμα "στα σωματεία, τους συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής που θέλουν να αντισταθούν, να αναχαιτίσουν αυτή την επίθεση, να πάρουν πρωτοβουλίες" και τα καλεί "να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις" για την επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα εκδοθεί ψήφισμα και θα τυπωθούν ειδικές αφίσες που θα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά "για να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν παραδινόμαστε, αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας, δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα". Παράλληλα, η ΣΕ εξαγγέλλει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου των ΔΕΚΟ σε κάθε νομό για καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα και προωθεί τη συγκρότηση πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου με απεργιακό συντονισμό των ΔΕΚΟ.

Δηλώσεις συνδικαλιστών

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας, τονίζει πως "είναι θετικά τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, επειδή πήραμε ομόφωνη απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πρωτεύουσες της περιφέρειας Αν. Πελοποννήσου. Στόχος μας είναι να βγάλουμε το συνδικαλιστικό κίνημα από την αδράνεια, να εναντιωθούμε στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης, να βάλουμε τη ΓΣΕΕ μπροστά στις ευθύνες της, ώστε να την αναγκάσουμε να μπει μπροστά στον αγώνα για τη στήριξη των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΣΕ που συστήσαμε θα λειτουργήσει μέχρις ότου η κυβέρνηση να υποστείλει την επιθετική της πολιτική και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζόμενων και όλου του λαού. Για μας δεν είναι "μονόδρομος" το ξεπούλημα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γιατί είναι πίστη μας πως τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στη "μαύρη τρύπα" που καταπίνει εργαζόμενους και συνταξιούχους και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά εκείνα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Εμείς πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν. Γι' αυτό καλούμε όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να συνταχθούν μαζί μας και να δώσουν τη μάχη τους για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης που θίγει τα συμφέροντα του λαού και καλούμε τη ΓΣΕΕ να πάρει τις ευθύνες της και να συντονίσει πανελλαδικά τον αγώνα των εργαζομένων της χώρας".

Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του ΕΚ Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης,σημειώνει πως "η περιφέρεια της Αν. Πελοποννήσου πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική", καθώς "η ανεργία αγγίζει το 20%, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και καθημερινά μεγαλώνουν οι "γκρίζες ζώνες", στις οποίες μπαίνουν συνεχώς εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι και συνταξιούχοι. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι βουλευτές της περιοχής αδιαφορούν για το μέλλον του τόπου, ενώ η ΓΣΕΕ καθυστερεί αποφασιστικά να αναπτύξει πρωτοβουλίες για ένα αγωνιστικό ξεκίνημα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τα ΕΚ της Αν. Πελοποννήσου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να μπουν μπροστά στον αγώνα, πιστεύοντας πως το εργατικό κίνημα μπορεί να γίνει μπροστάρης για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και να τους ξυπνήσει όλους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, η οποία δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Αλλωστε, δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά μια πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι στο κόσμο της δουλιάς, της ανέχειας και της φτώχειας".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ