Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Επιλεκτικός οικονομικός στραγγαλισμός

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Σε οικονομικό στραγγαλισμό οδηγείται ο Δήμος Ζεφυρίου μετά από την εντολή που δόθηκε στην Εφορία των Αγ. Αναργύρων να σταματήσει τα εντάλματα πληρωμής του δήμου, με πρόσχημα την ύπαρξη χρεών για τα οποία δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή, μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αυτής και την οικονομική ενίσχυση του δήμου, γιατί αλλιώς οδηγείται σε κλείσιμο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας, στην απάντησή του είπε ότι με βάση τον νόμο δήμοι με οικονομικό άνοιγμα πάνω από 30 εκατομμύρια δρχ., είχαν τη δυνατότητα να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη. Για τον Δήμο Ζεφυρίου είπε ότι το χρέος του είναι 650 εκατομμύρια και εγκρίθηκε κατ' εξαίρεση από το Ταμείο ισόποσο δάνειο με 12% επιτόκιο και εξόφληση σε 25 χρόνια.

Ισχυρίστηκε δε, ότι ο δήμος δεν πήγε να υπογράψει το δάνειο, ζητάει αυτό να είναι άτοκο και είπε ότι δεν είναι δυνατό να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση επειδή είναι συνυφασμένη με τον πληθυσμό κάθε δήμου με βάση την πρόσφατη απογραφή.

Με τους όρους αυτούς, είπε στην τοποθέτησή του ο Ορ. Κολοζώφ, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος, τονίζοντας ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για μικρότερο επιτόκιο αλλά και για μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Πόσο μάλλον που ο συγκεκριμένος δήμος επλήγη πρόσφατα και από τις πλημμύρες, έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά σοβαρά προβλήματα, κάνει σοβαρή δουλιά για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και στα τρία χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή είναι η μόνη που μείωσε το χρέος. Παρ' όλα αυτά, υφίσταται κυρώσεις, ενώ οι όμοροι δήμοι με χρέη που αγγίζουν τα 11 δισ. δεν έχουν αντιμετωπίσει καμία επίπτωση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι ότι ο δήμος αντιμετωπίζεται επιλεκτικά επειδή ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής. Ζήτησε δε η διευθέτηση το θέματος να γίνει με όρους τέτοιους που να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός αφού επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση με άτοκο δάνειο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει διευθέτηση με χαμηλότερο επιτόκιο εάν το προτείνει ο δήμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ