Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Στέκουν ακόμα ζωντανοί

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, νέοι, αντιστασιακοί και προοδευτικοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Καισαριανή, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους διακόσιους ήρωες κομμουνιστές που έπεσαν για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας

Κι όμως, οι Διακόσιοι της Καισαριανής δεν έχουν πεθάνει. Τους έβλεπες, εκεί, στον ιερό τόπο του Σκοπευτηρίου, λίγο πριν τα βόλια των φασιστών τους πάρουν την τελευταία πνοή, εκείνη την Πρωτομαγιά του '44. Τους έβλεπες να βροντοφωνάζουν "Ζήτω το ΕΑΜ", "Ζήτω ο ΕΛΑΣ", "Ζήτω το ΚΚΕ". Εβλεπες τα δύο μικρά παιδιά - περίπου 17 χρονών - να διαλαλούν "Ζήτω η ΕΠΟΝ", λίγο πριν εκτελεστούν.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, νέοι, αντιστασιακοί και προοδευτικοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο παλιό δημαρχείο της Καισαριανής, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους διακόσιους ήρωες κομμουνιστές, που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Οι δρόμοι της Καισαριανής άρχισαν να πλημμυρίζουν με γαρίφαλα. Η δυναμική πορεία προς τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου είχε μόλις αρχίσει. Ο κάθε νέος κρατούσε και από ένα πλακάτ που έγραφε τα ονόματα των πεσόντων. Το τραγούδι "Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα" ακούστηκε για μια ακόμη φορά στους δρόμους και τα σοκάκια της Καισαριανής.

Πιστοί προσκυνητές

Η μεγαλειώδης πορεία έφτασε στον τόπο του Σκοπευτηρίου. Εκεί, πιστοί προσκυνητές, νέοι και αντιστασιακοί απότισαν φόρο τιμής στους πεσόντες του αγώνα και της λευτεριάς.

Αφού τελέστηκε τρισάγιο, στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δήμαρχος της Καισαριανής Θ. Μπαρτσώκας, ο οποίος τόνισε: "Η επιλογή να γίνει αυτό το στυγνό έγκλημα την ημέρα της Πρωτομαγιάς δεν ήταν τυχαία. Είχε σαν στόχο να τρομοκρατήσει τον λαό μας. Οι αγωνιστές, όμως, κατάφεραν να νικήσουν με το θάνατό τους τον ίδιο το θάνατο, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τις επόμενες γενιές".

Ο Γιάννης Κουβάς,εκπροσωπώντας την ΠΕΑΕΑ, τόνισε: "Εχθροί ήταν οι κομμουνιστές. Επρεπε να πεθάνουν και αυτοί και το ΚΚΕ. Οσο όμως θα υπάρχει ανθρωπιά, το ΚΚΕ δεν πεθαίνει". "Μέσα σε αυτόν τον ιερό χώρο, συνέχισε, θα δείτε διακόσιους κομμουνιστές να μην φοβούνται να πεθάνουν". Και συνέχισε, ρωτώντας εύλογα τους κυβερνώντες: "Τι φοβάστε και δε διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης; "

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε, εκ μέρους της ΠΣΑΕΑ, ο πρόεδρός της Στ. Αυδούλος,ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ημερών εκείνων.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, όπου πολιτικά κόμματα και δεκάδες φορείς άφησαν ένα στεφάνι ή λίγα λουλούδια στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων από τα βόλια των φασιστών. Ετσι, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος και από το ΣΥΝ ο Π. Κουναλάκης.Επίσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στεφάνι κατέθεσαν ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης,ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης,ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτσώκας, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιόπουλος και ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος.Τέλος, στεφάνι κατέθεσαν η ΚΝΕ, οι αντιστασιακές οργανώσεις και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ, της ΠΣΑΕΑ και πλήθος φορέων, αλλά και απλών πολιτών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, πλήθος μαζικών φορέων απ' όλη την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τραγουδήθηκε μόνον ο Εθνικός Υμνος και όχι και το "Επέσατε Θύματα", όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις και όπως πάντα γίνονταν στις εκδηλώσεις για τους διακόσιους εκτελεσμένους της Καισαριανής. Πάντως, οι αντιστασιακοί, οι νεολαίοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν το "Επέσατε Θύματα", έστω και αν, όπως φάνηκε, δεν το ήθελε ο δήμαρχος.

Στο Χαϊδάρι

Στη μνήμη των 200 κομμουνιστών από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου και ο δήμος της πόλης.

Παράλληλα, ο λαός του Χαϊδαρίου τίμησε τους δεκάδες άλλους ανώνυμους πατριώτες, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το μεγαλύτερο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, για ακόμα μία φορά, τονίστηκε η καθολική απαίτηση του χαϊδαριώτικου λαού να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο από την πόλη, σύμφωνα με την πρωθυπουργική εξαγγελία και να δοθεί ο χώρος στο λαό της Δυτικής Αθήνας για να ικανοποιηθούν οι οξύτατες ανάγκες του.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Βασίλης Βερύκιος, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στο Χαϊδάρι, τόνισε ότι η θυσία των 200 κομμουνιστών το Μάη του '44 πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα και να εμπνέει τον καθημερινό αγώνα, τόσο των νέων, όσο και των μεγαλύτερων.

Μετά το τέλος των ομιλιών και παρόλη τη βροχή, ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία. Την τότε διαδρομή του θανάτου Χαϊδάρι - Καισαριανή, σήμερα διάνυσαν αθλητές για να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών, που, φορτωμένοι στα καμιόνια, πριν 54 χρόνια έκαναν την ίδια διαδρομή, για το τελευταίο τους ταξίδι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Καισαριανής, Αγ. Βαρβάρας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κατσανάκος,εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Γερ. Γιακουμάτος,από το ΔΗΚΚΙ η Μαρία Ματθαίου.Εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων, παρευρέθηκε η Χαρά Σουκατζίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ