Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική

Τα οξυμένα προβλήματα και αιτήματα των ελαιοπαραγωγών ακούστηκαν χτες στην Αθήνα, μέσα από την πραγματοποίηση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου τους

Η φωνή αγωνίας και αγανάκτησης των ελαιοπαραγωγών της χώρας ήχησε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Με αγωνιστικότητα και δυναμισμό έδωσαν "βροντερό παρών" στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών. Κατήγγειλαν την αντι - ελαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και απαίτησαν λύση των οξυμένων προβλημάτων τους και άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Καταφτάνοντας στην Αθήνα από τις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, συγκεντρώθηκαν χτες στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, όπου και έγινε η προγραμματισμένη πανελλαδική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Οι μαύρες σημαίες, τα συνθήματα των πανό και αυτά που ακούστηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, έδειχναν το μέγεθος των προβλημάτων και τη διάθεση των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών να αντισταθούν και να παλέψουν ενάντια στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα που επιβάλλουν η καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Πανχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Σοφοκλής Τσουρουνάκης,εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Λακωνίας Δημήτρης Παναγάκης και ο Γιώργος Φιλιούσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών Σωματείων Αθήνας και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ελαιοπαραγωγών. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας.Στο συλλαλητήριο, εκτός από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Ελαιοπαραγωγών, από τη Λέσβο, Κρήτη - να σημειωθεί ότι ήταν παρούσα και πολυπληθής αντιπροσωπεία από την Αγροτικό Σύλλογο της επαρχίας Σητείας Λασηθίου - Πελοπόννησο, Στερεά και τα Ιόνια Νησιά,παραβρέθηκαν ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΣΕΟΤΕ), η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης, αφού αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, κατήγγειλε με δριμύτητα την αντιελαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. "Οι ελαιοπαραγωγοί - τόνισε ο ομιλητής - κατάντησαν να πουλάνε το λάδι με 500 και 600 δραχμές το κιλό και οι καταναλωτές το αγοράζουν σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή". Και συνέχισε: "Μόνο για την τρέχουσα περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν 150 δισ. δραχμές. Τα χρήματα αυτά δε χάθηκαν γενικώς, αλλά μπήκαν στις τσέπες των εμπόρων - μεσαζόντων και των βιομηχάνων".

Αμέσως μετά τις ομιλίες διαβάστηκε το ψήφισμα από το μέλος της Παναιγιάλειας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Θανάση Χελάκη και αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Στη διάρκεια της πορείας οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί βροντοφώναξαν τα συνθήματα: "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "κάτω τα χέρια από το λάδι" και "ελαιοπαραγωγοί και καταναλωτής ίδιος είναι ο ληστής". Με το που έφτασε η πορεία στη Βουλή αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα. Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοιέδωσαν όλοι μαζί την υπόσχεση πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής,κατέθεσαν χτες αναφορά στη Βουλή, προβάλλοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών.

Τα βασικά αιτήματα, που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών, είναι:

  • Να καθοριστεί τιμή παρέμβασης 1.000 δρχ. στον "άσο", η οποία να ισχύει και για την παραγωγή προηγούμενων χρόνων και να δοθεί ενίσχυση 300 δραχμές το κιλό στους ελαιοπαραγωγούς που αναγκάστηκαν και πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Να αναβαθμιστεί ριζικά η παρέμβαση και να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός, ώστε να ανοίγει στις αρχές της παραγωγικής περιόδου. Να καταργηθούν το πλαφόν στην παραγωγή και οι ζώνες και να δίνεται η επιδότηση, με βάση την πραγματική παραγωγή και όχι ανά δέντρο.
  • Να μην καταβληθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στις επιδοτήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ