Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
"Σχέδια επί χάρτου" τους προσφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Υποσχέσεις και ευχολόγια για "πόλεις ανθρώπινες χωρίς αποκλεισμένους πολίτες", μοίρασε αφειδώς χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της χώρας και μέχρι τώρα έχουν χορτάσει μόνο από εξαγγελίες. Το πρόβλημα, μάλιστα, αναδεικνύεται ακόμη πιο οδυνηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 50% του ελληνικού πληθυσμού, αν προστεθούν διάφορες άλλες κατηγορίες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όπως οι υπερήλικες, τα νήπια με τους συνοδούς τους και οι έγκυες γυναίκες.

Ο υπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένα, χωρίς όμως να δώσει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης:

  • Την έκδοση 10 νέων οδηγιών, που θα εκσυγχρονίζουν το σχεδιασμό για την κατασκευή κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Παρόμοιες νομοθετικές παρεμβάσεις προβλέπει και ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που, όμως, εδώ και μια τετραετία παραμένει νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πρώτα προσχέδια του νέου ΓΟΚ περιέχονταν διατάξεις που ανέτρεπαν σε όφελος των εργολάβων προηγούμενες ευεργετικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες νομοθετικές ρυθμίσεις και χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις για να αποσυρθούν.

Ακόμη ο υπουργός υποσχέθηκε: Την τοποθέτηση ηχητικών συσκευών νέας τεχνολογίας σε 35 κεντρικές διασταυρώσεις της πρωτεύουσας, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διάβαση των τυφλών. Την εφαρμογή προγράμματος - θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Ξάνθη - ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Την εκπόνηση μελέτης, ώστε να εξευρεθεί λύση, που θα επιτρέπει στα άτομα αυτά να ανεβαίνουν στο Βράχο της Ακρόπολης.

Επίσης, εξήγγειλε ότι θα συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα επιβλέπει αν εφαρμόζονται τα μέτρα, κάτι που έχουν ζητήσει με έμφαση οι φορείς των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ...υπερηφανεύτηκε για την αυτονόητη πρόβλεψη να περιέχουν διευκολύνσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό της Αθήνας (στοίχισαν 7 - 8 δισ. δρχ. και περιλήφτηκαν εκ των υστέρων στο σχεδιασμό του έργου) και το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ