Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με τις μετοχές

Τουλάχιστον 90 δισ. δρχ. μειώθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής τράπεζας, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις στην οδό Σοφοκλέους

Ιδιαίτερα ύποπτο αρχίζει να αποδεικνύεται το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων γενικά και στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας ειδικότερα. Η σπουδή των "εκσυγχρονιστών" να παραχωρήσουν τα οικονομικά φιλέτα των τραπεζών και της βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο συνοδεύεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από πλήθος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που στόχο έχει, όχι μόνο το ξεπούλημα, αλλά και την εξασφάλιση των πλέον δελεαστικών τιμών και όρων για τους επίδοξους μνηστήρες. Από αυτή την άποψη τα ερωτήματα, που γεννήθηκαν με την ανακοίνωση της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, πολλαπλασιάζονται στο φόντο των εξελίξεων, που πρόλαβαν να μεσολαβήσουν από την περασμένη Τετάρτη.

Η θεαματική αύξηση των τιμών στο Χρηματιστήριο, επισήμανε τη Μεγάλη Βδομάδα, μιλώντας στο "Ρ" ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, "δημιουργεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, επειδή, η εκτόξευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στα ύψη, αυξάνει και τη χρηματιστηριακή τους αξία, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει πλέον να τις αγοράσει αισθητά ακριβότερα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν". Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που είναι η σημαντική αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Ιονικής, που την προηγούμενη βδομάδα έφτασε τα 412 δισ. δρχ., επιχειρούν τώρα να... αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση κάποιας επιχείρησης ή τράπεζας, οι τιμές των μετοχών τους ανέβαιναν κατακόρυφα στο Χρηματιστήριο, με την Ιονική γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ενώ το πρωί της 7ης Μάη (επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων) η τιμή της Ιονικής κέρδισε αυτόματα, όπως αναμενόταν σχεδόν το ποσοστό της επιτρεπόμενης αύξησης, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης σημείωσε απώλειες της τάξης του 8%! Η εικόνα της πτώσης κατά 8% είχε επαναληφθεί και στη συνεδρίαση της Παρασκευής και χτες. Ετσι, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας - βάσει της οποίας, όπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, θα γίνει η πώλησή της - άγγιξετα 412 δισ. δρχ., έχασε περί τα 90 δισεκατομμύρια και χτες διαμορφώθηκε στα 312 δισεκατομμύρια!

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της Ιονικής Τράπεζας, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς άφησαν να εννοηθεί ότι η πτώση στην τιμή της μετοχής της τράπεζας γίνεται καθ' υπόδειξις της κυβέρνησης σχεδιασμένα από την τράπεζα - "μητέρα" Εμπορική, η διοίκηση της οποίας ρίχνει μεγάλα πακέτα μετοχών... Στόχος, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, να αποκατασταθεί "μια πιο αντικειμενική και ισορροπημένη μετοχική τιμή σε επίπεδα που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ