Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο φαγοπότι

Αύριο η μεγάλη σύσκεψη για την ιδιωτικοποίηση 14 ΔΕΚΟ και 3 τραπεζών. Με συνοπτικές διαδικασίες προωθείται η εκποίηση τεράστιας έκτασης δημόσιας περιουσίας. "Περιζήτητη νύφη" η Ιονική, την οποία πωλούν χωρίς καν να γνωρίζουν την πραγματική της αξία...

Στο σφυρί με συνοπτικές και πραξικοπηματικού χαρακτήρα διαδικασίες βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τεράστιας έκτασης δημόσια περιουσία, ενώ οι περιβόητοι εκπρόσωποι της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια για το μεγάλο φαγοπότι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κύριος στόχος της κυβέρνησης η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που συνδέονται με τη μεταφορά παραγωγικών και άλλων οικονομικών μονάδων στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα με όρους που εκ των προτέρων θα εξασφαλίσουν την κατά το δυνατόν υψηλότερη κερδοφορία.

Στα πλαίσια των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων τριών υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών (Ιονική, Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Κρήτης) και 14 Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή 7 υπουργών, με θέμα ημερήσιας διάταξης το χρονοδιάγραμμα πώλησής τους. Χτες εξάλλου, στα πλαίσια της μεγάλης αυριανής σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσύσκεψη των διοικήσεων των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Στην αυριανή σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Χρ. Βερελής,Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης και Αθλητισμού Α. Φούρας.

Οι Επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγάζει, με διάφορους τρόπους και μορφές, στο "σφυρί" είναι οι ακόλουθες: ΕΥΔΑΠ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Διώρυγα της Κορίνθου (ΕΑΔΙΚ), ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, Ολυμπιακή Τουριστική, Οργανισμός Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Ιπποδρομιών Ελλάδας και οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Εκτός αυτών, στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων προωθείται ακόμα το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ (θα κινηθεί μεταξύ του 10% και 15%), το 20% των μετοχών της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (πρώην Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - ΔΕΠ) και το υπόλοιπο 75% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), καθώς το 25% έχει ήδη πωληθεί. Τέλος στη λίστα των προγραφών έχουν μπει και οι Λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει αύριο Τετάρτη, πρόκειται να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και Τραπεζών που έχει επεξεργαστεί για λογαριασμό της κυβέρνησης η Τράπεζα ΕΤΕΒΑ, θυγατρική της Εθνικής.

Στις ανεπίσημες συζητήσεις οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι από το σύνολο των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τραπεζών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πώληση της Ιονικής και για το λόγο αυτό μεταφέρουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της στο - "καυτό" λόγω θέρους και για το λόγο αυτό νεκρό από δραστηριότητες - δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος. Το ενδιαφέρον για την περιζήτητη "νύφη" είναι πολύ μεγάλο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πωληθεί σε "σκοτωμένες" τιμές, κατά πολύ μικρότερες της πραγματικής της αξίας, την οποία κανείς δε γνωρίζει σήμερα... Πιο κοντά στην αγορά της βρίσκεται ο Ομιλος της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος - προς δόξαν της διαφάνειας - φέρεται να έχει την υποστήριξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού... Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, μερίδα του Τύπου προεξόφλησε - με εκβιαστικό τρόπο μάλιστα - την πώλησή της στον Ομιλο της Τράπεζας Πίστεως.

Μέσα στον Ιούνιο θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του πρώτου πακέτου της πρώην ΔΕΠ, καθώς και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ, για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντίστοιχες επιχειρήσεις αφορολογήτων που εξωτερικού. Στις αρχές του Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την Τράπεζα Κρήτης, ενώ το Σεπτέμβρη προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Κεντρικής Ελλάδος και το Δεκέμβρη του τρίτου πακέτου του ΟΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 29 Μάρτη η τρίτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης (1999-03-23 00:00:00.0)
Σειρά έχουν η Εμπορική και τα ασφαλιστικά Ταμεία (1998-06-21 00:00:00.0)
Στο ρυθμό του μεγάλου κεφαλαίου και της ΝΔ (1998-05-07 00:00:00.0)
Ειλημμένη απόφαση η πώληση Ιονικής - Εμπορικής (1998-05-02 00:00:00.0)
(1ο) Ναρκοθετούν τα θεμέλια των Εμπορικής και Ιονικής (1998-02-22 00:00:00.0)
Τα σενάρια για Εμπορική και Ιονική Τράπεζα (1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ