Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Καμιά διασφάλιση για τους εργαζόμενους

Το ΚΚΕ κατάγγειλε στη Βουλή την πολιτική ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας. Αποκαλυπτική παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας

Πιο πίσω ακόμα και από τις θέσεις, που είχε μέχρι τώρα εκφράσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην υπό πώληση Ιονική Τράπεζα, ήταν η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καν στο ενδεχόμενο δεσμευτικού όρου στη σύμβαση με τον "στρατηγικό επενδυτή" για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα!

Επιχειρώντας να διαψεύσει τα ...αυτονόητα, ο Χρ. Πάχτας υποστήριξε πως η Ιονική "δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά ενισχύεται κεφαλαιακά", στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης "για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος"! Αναφερόμενος στο θέμα των θέσεων εργασίας, ο υφυπουργός ανέφερε αόριστα ότι "οι μαζικές απολύσεις δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης", ενώ αναλώθηκε, προκειμένου να εξηγήσει ότι το σενάριο της συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα θα επέφερε χιλιάδες απολύσεις, χωρίς "να εξασφαλίζει βιώσιμο μέλλον" για το τραπεζικό ίδρυμα.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης προκάλεσε ευθέως τον υφυπουργό Εθν. Οικονομίας, να τοποθετηθεί σχετικά με το τι πρόκειται να προβλεφτεί στη σύμβαση με τον επικείμενο αγοραστή, παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη κυβερνητική δέσμευση, χωρίς, όμως, να πάρει διαφορετική απάντηση και στη δευτερολογία του υφυπουργού!

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι, με την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, "εκτός των άλλων, έχει πετύχει να μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής Τράπεζας, κατά 90 δισ. δραχμές". Τέλος, όσον αφορά την επιλογή της ιδιωτικοποίησης αντί της συγχώνευσης, ο Μπάμπης Αγγουράκης επισήμανε ότι απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις το παρελθόν η κυβέρνηση είχε πει ότι θα ακολουθούσε τη λύση της ιδιωτικοποίησης, μόνο εάν υπήρχαν σχετικές μελέτες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, παρά τις αιτήσεις του ΚΚΕ, έχει αρνηθεί να καταθέσει τη μελέτη της εταιρίας "Μόνιτορ", σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ιονικής. Κατέληξε, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν οφέλη, που θα έχει η ελληνική οικονομία από αυτήν την ιδιωτικοποίηση, ενώ, αντίθετα, θα ενισχυθεί η παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα.

Στη δευτερολογία του, ο Χρ. Πάχτας απέφυγε να απαντήσει στα παραπάνω, σημειώνοντας απλά ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα γίνουν υπό καθεστώς διαφάνειας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο "στρατηγικός επενδυτής" θα αναπτύξει την τράπεζα στην κατεύθυνση της αύξησης των μεριδίων της, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδύνατη η συνέχιση έστω και για μικρό διάστημα του ισχύοντος καθεστώτος, αφού, όπως είπε, η Ιονική δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά σε χώρους έναντι της μητρικής της Εμπορικής Τράπεζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά συζήτηση για αποζημιώσεις (2000-01-28 00:00:00.0)
Ανησυχίες για το μέλλον των εργαζομένων (1999-03-05 00:00:00.0)
Η λύση στη συνέχιση και στην αλληλεγγύη (1998-06-10 00:00:00.0)
Στο κενό οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις (1998-06-05 00:00:00.0)
Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΟΤΟΕ (1998-06-05 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο με μάσκα "διαλόγου" (1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ