Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλά τα έσοδα τον Απρίλη

Η πορεία των εσόδων, κατά τον προηγούμενο μήνα και γενικότερα στο πρώτο τετράμηνο του 1998, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των γενικών διευθυντών του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, τον Απρίλη εμφανίστηκε πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, έναντι του ετήσιου στόχου, που έχει θέσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, από τις 265 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), από τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, προκύπτει ρυθμός αύξησης των εσόδων για τον προηγούμενο μήνα γύρω στο 9%,τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος είναι 11,2%.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τελωνειακά έσοδα δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αύξηση (αυξήθηκαν μόλις κατά 0,43%), ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 29,43%.Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο στόχος που είχαν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον Απρίλη ήταν η αύξηση των εσόδων να ανέλθει στο 8% (λόγω των αργιών που υπήρχαν το συγκεκριμένο μήνα).

Η παραπάνω εξέλιξη, πάντως, κατά τον Απρίλη οδήγησε σε ρυθμό αύξησης των εσόδων της τάξης του 15% για το πρώτο τετράμηνο του 1998. Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 1998 τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 17,41%. Τα αυξημένα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο προήλθαν κυρίως από τη φορολογία εισοδήματος, λόγω και της αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης θέματα οργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά, προωθείται η ένταξη άλλων 4 ΔΟΥ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS, ενώ ως γνωστόν ανάλογη διαδικασία ένταξης στο TAXIS προωθείται για άλλες 30 ΔΟΥ μέχρι το τέλος Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ