Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τον Ιούνη
  • Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε απεργιακό πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνη σε όλες τις τράπεζες
  • Συντονισμό και 48ωρες απεργίες για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, ασφαλιστικό, πρότεινε η ΕΣΑΚ

Την πραγματοποίηση διαδοχικών 24ωρων απεργιών από τράπεζα σε τράπεζα,με έναρξη την Παρασκευή 15 Μάη και λήξη το Σάββατο 6 Ιούνη,μέρα που μέχρι χτες είχε οριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση της Ιονικής, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ,σε μια συνεδρίαση που την παρακολούθησαν και οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας, οι οποίοι από χτες πραγματοποιούν απεργία διαρκείας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τράπεζας είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Σίνα, στο κτίριο του Συλλόγου της Εθνικής,όπου έγινε το Γενικό Συμβούλιο. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Οχι στο ξεπούλημα της Ιονικής", "Κάτω τα χέρια από την Ιονική", "Σήμερα εμείς, αύριο εσείς".Οταν η διοίκηση της ΟΤΟΕ έφτασε στο κτίριο του Συλλόγου της Εθνικής, αποδοκιμάστηκε με βαριές εκφράσεις από τους συγκεντρωμένους, που ζητούσαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αργότερα, μέσα στην αίθουσα, ζητούσαν να διαγραφεί από τα μητρώα της ΟΤΟΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας.Εντονα επιδοκιμάστηκε ο διαχωρισμός που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ιονικής, Γ. Μαρκάκης,από την ΠΑΣΚΕ.

Σχετικά με το πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς,που έκανε και την εισήγηση εκ μέρους το προεδρείου - το οποίο ομόφωνα κατέληξε στο πρόγραμμα δράσης - περιόρισε τα βέλη της κριτικής του στον τρόπο που η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση της Ιονικής και στην "παρωδία διαλόγου" που εφάρμοσε. Εξέφρασε επίσης ερωτήματα για τη συγκεκριμένη απόφαση, που τη χαρακτήρισε πολιτική και όχι επιχειρηματική. Στη συνέχεια είπε, βεβαίως, ότι υπάρχει πρόθεση πώλησης και της Εμπορικής, καθώς και εκχώρησης του μάνατζμεντ της Εθνικής, απέφυγε όμως μια συνολική τοποθέτηση ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας γενικά ότι η κυβέρνηση συνδέει την εξυγίανση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να διεκδικηθεί η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων και η πρόταση της ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό, που εντοπίζεται στη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων.

Στην κατεύθυνση της παντραπεζικής κινητοποίησης και της συνολικής αντιπαράθεσης, κινήθηκε η τοποθέτηση της ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες στο Γενικό Συμβούλιο, καθώς δεν εκπροσωπείται στο προεδρείο της ΟΤΟΕ. Με σαφήνεια, ο Α. Αντύπας,μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, καθόρισε ως αναγκαίους στόχους: Την εναντίωση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και στο ξεπούλημα των Ιονικής, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος, Εμπορικής, Γενικής, Εθνικής. Την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, την αποτροπή της εφαρμογής της "Λευκής Βίβλου". Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες και καμιά απόλυση. Την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και λύσεις με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που πρότεινε η παράταξη είναι: Παντραπεζικές 48ωρες απεργίες στις 19 - 20 Μάη, 26 - 27 Μάη, 2 - 3 Ιούνη,με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις και πορείες και ενδιάμεσα ανοιχτές συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, που θα αποφασίζει την κάθε κινητοποίηση. Αποκλεισμός του χώρου της συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας τη μέρα της συνέλευσης. Στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής. Περιοδείες σε τράπεζες και ιδιαίτερα σε Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδας, Πειραιώς, Μακεδονίας - Θράκης, Ευρωεπενδυτικής, Πίστεως. Συντονισμός του αγώνα σε επίπεδο ΔΕΚΟ και πανεργατικό για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, εισόδημα. Διαπαραταξιακή επιτροπή αγώνα.

Ο Α. Αντύπας άσκησε σκληρή κριτική στην ΠΑΣΚΕ για τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση της ΟΤΟΕ και τη στάση της απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων της Μακεδονίας - Θράκης για το μη ξεπούλημά της. Περιέγραψε το συνολικό χαρακτήρα της επίθεσης από την κυβερνητική πολιτική και τις ευθύνες που έχουν ΠΑΣΟΚ, ΝΑ και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός του αγώνα με άλλους εργαζόμενους και οι συμμαχίες με άλλα στρώματα.

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, αν και συμφώνησαν στη συνεδρίαση του προεδρείου, έκαναν... διαφορετικές προτάσεις (Α. Πουλαρίκας για 48ωρες και Α. Π. για 48ωρες αν το αποφασίσει και η Ιονική), γενικά, όμως, συστρατεύτηκαν με τις αποφάσεις του προεδρείου. Οι δυο ΔΑΚΕ άσκησαν αντιπολιτευτική και συνδικαλιστική κριτική.

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου καταδικάστηκε επίσης η ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, που, παραχωρώντας στους εργαζόμενους 600 χιλιάδες μετοχές με μειωμένη τιμή, τους εκβίασε ότι δε θα τις δώσει αν συμμετείχαν στην παντραπεζική απεργία της Δευτέρας και έβγαλε από το ΔΣ της τράπεζας τους δυο εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων. Σήμερα συνεδριάζει και το ΔΣ του Συλλόγου της Εμπορικής για το πώς θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Το πρόγραμμα των 24ωρων απεργιών έχει ως εξής: 15.5 Εθνική, 18.5 ΑΤΕ, Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, 19.5 Ιονική - Αττικής, 20.5 στάσεις εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ - Τράπεζες, 21.5 Τράπεζα της Ελλάδος, 22.5 Πίστεως, 25.5 Εργασίας - Γενική, 26.5 ΕΤΒΑ - ΕΤΕΒΑ, 27.5 πανελλαδική πανεργατική απεργία, 28.5 Κρήτης - Κεντρικής Ελλάδας, 29.5 Μακεδονίας Θράκης - Πειραιώς, 1 και 2.6 ξένες τράπεζες, 3.6 Κτηματική - Εθνοκάρτα - Γενικές Αποθήκες, 4 και 5.6 Εμπορική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ