Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΔΚΕ
Στις ελληνικές καλένδες η απλή αναλογική

Με το αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε χτες, εμμένει στην απόκρουση της μέγιστης αντιπροσώπευσης όλων των απόψεων στο χώρο της ΤΑ και στη συνέχιση ουσιαστικά του υπάρχοντος αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1979.

Και χτες επιβεβαιώθηκε το κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών που αυτή επιτάσσει για το θεσμό, καθώς οι εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων στις ομιλίες τους θεώρησαν κατακτήσεις του θεσμού μια σειρά αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, όπως ο "Καποδίστριας" και το θεσμικό πλαίσιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ενώ χειροκρότησαν τη συνεργασία αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης σαν το νέο ρόλο που πρέπει να παίξει ο θεσμός στις σημερινές συνθήκες. Το ρόλο αυτό θεώρησαν πως πρέπει να εξυπηρετήσει και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, που θα προτείνει η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος άδραξε, για μια ακόμη φορά, την ευκαιρία για να πει πως είναι "ακομμάτιστος". Παράλληλα, αποδεικνύοντας τη "σημασία" που δίνει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, εστίασε στην ομιλία του, στον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Τάχθηκε και πάλι κατά της αφίσας, τη στιγμή βέβαια που οι ίδιος τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από τα ΜΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η ΕΕΤΑΑ ετοιμάζει κώδικα δεοντολογίας για τη διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου. Για να "διασφαλιστεί", λέει, το κύρος της αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: "Είναι ανάγκη να αναδειχτούν τα συλλογικά όργανα της ΤΑ σε μοχλούς διεκδίκησης και κατοχύρωσης του ουσιαστικού ρόλου του θεσμού, όπου θα είναι συμμέτοχος στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και έλεγχο μιας ανάπτυξης της χώρας, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του. Οχι υποταγμένο στους νόμους της αγοράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ