Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχητικά στοιχεία...

Ενας στους δύο 17άρηδες της Ρωσίας δε διαφωνούν να έχουν μια δουλιά, όπου θα υπάρχει μια καλή περίπτωση δωροδοκίας, το 65% δήλωσαν πως θα παντρεύονταν για χρήματα, ενώ ένας στους τέσσερις θα δέχονταν χρήματα για σεξ...

Αυτά είναι λίγα από τα στοιχεία που βγαίνουν από μια ετήσια έρευνα που διεξήχθη στη Ρωσία από το Ρωσικό Ινστιτούτο Νεολαίας σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά των νέων της χώρας.

Ετσι, πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι μισοί όλων των 17χρονων που ρωτήθηκαν πιστεύουν πως είναι σωστό να θέλεις μια δουλιά, που μπορεί να αποφέρει μια καλή περίπτωση δωροδοκίας, ενώ το 9% επιζητούν μια τέτοια δουλιά.

Οι νέοι αυτοί είναι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν σοβιετική παιδεία. Εχουν μεγαλώσει με την προπαγάνδα της ελεύθερης αγοράς, το δυτικό στιλ δημοκρατίας, τον ατομικισμό.

Επί σοβιετικής εξουσίας, ο καθένας είχεκαριέρα εγγυημένη, που μπορούσαν να τη βελτιώσουν ή ακόμα και να την αλλάξουν, ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Η απουσία αυτών των εγγυήσεων για τη νεολαία στη Ρωσία του Γιέλτσιν αντανακλάται στο γεγονός ότι το 65% δήλωσαν πως θα παντρεύονταν για τα χρήματα. Ενώ περισσότεροι από ένας στους τέσσερις θα δέχονταν χρήματα για σεξ.

Αυτές είναι οι αξίες που προωθούνται σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Η έκταση που έχουν πάρει αυτές οι ηθικές αξίες στη νεολαία της Ρωσίας φαίνεται και από το γεγονός ότι περίπου οι μισοί απ' αυτούς που ρωτήθηκαν πιστεύουν πως είναι αποδεκτό να παίρνεις αυτό που θέλεις με τη βία.

Πρόκειται για μια νεολαία, που ο σκοπός της είναι να παντρευτεί κάποιον πλούσιο, να πωλεί τον εαυτό της σε κάποιον πλούσιο ή να κλέβει κάποιον πλούσιο. Δεν είναι καθόλου περίεργο που το 57% είπε πως τα λεφτά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή.

Και ποια είναι η προτίμηση της νεολαίας για την παραπέρα καριέρα της;

Πρώτη επιλογή είναι διευθυντής σε εμπορική τράπεζα.

Δεύτερη επιλογή είναι διευθυντικό στέλεχος.

Τρίτη επιλογή είναι σωματοφύλακας. Η ασφάλεια είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, όπου εργάζονται περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι.

Και τέταρτη επιλογή εργασίας της νεολαίας είναι αρχηγός της μαφίας, πράγμα που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει μιας και πρόκειται για τους ανθρώπους με τα πολλά λεφτά.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Νεολαίας, καθηγητής πανεπιστημίου, Μπορίς Ρούτσκιν, συμφώνησε πως τα στοιχεία αυτά είναι "ανησυχητικά", ωστόσο, προσπάθησε να μη δείξει κανένα σημάδι αναστάτωσης. "Οι νέοι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα στις συνθήκες της οικονομίας της αγοράς", δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων αυτών που απάντησαν, ουσιαστικά θα καταλήξουν να δουλεύουν σαν έμποροι ή για έναν μικρό έμπορα, σαν σωματοφύλακας ή στη βιομηχανία του τζόγου.

Οι νέοι της Ρωσίας έχουν ασπαστεί την "ελευθερία", λέγοντας στον εαυτό τους πως κανείς δεν τους λέει τι να κάνουν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν λιγότερη ελευθερία και περισσότερες υποχρεώσεις απ' ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Μπορεί να παρουσιάζεται πως είναι δική τους επιλογή ποια καριέρα θα ακολουθήσουν, αλλά στην πραγματικότητα καθορίζεται από τις οικονομικές ανάγκες, την έλλειψη επιλογών εργασίας, τη μειωμένη εκπαίδευση. Δηλαδή, ουσιαστικά είναι ελεύθεροι να πάρουν τις ελάχιστες επιλογές που τους προσφέρει ο καπιταλισμός.

Η να πεινάσουν... ή να στραφούν προς την εγκληματικότητα.

Αργά ή γρήγορα, θα απογοητευτούν με τη φτώχεια των ευκαιριών σε αυτή τη νέα ελεύθερη αγορά της κοινωνίας, και θα απογοητευτούν στην ουσία με την πραγματική φτώχεια.

Θα ψάξουν για κάτι καλύτερο, κάτι βασικά διαφορετικό.

Και δε θα είναι νοσταλγία για κάτι που δε θυμούνται. Θα είναι θυμός για ένα σύστημα που θα έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι, θυμός για την εκμετάλλευση, τις αδικίες, την αναρχία και την απανθρωπιά.

Και θα την αλλάξουν...

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Από την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας "Γκάρντιαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ