Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - "οξυγόνο" για το λαό

- Μιλήστε μας για την αυριανή εκδήλωση, στην Αίθουσα Συνεδρίων, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

- Η εκδήλωση αυτή γίνεται ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, τον Οκτώβρη του '97. Με χαρά την αποδεχτήκαμε και την εντάσσουμε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Συμπίπτει, μάλιστα, με τη Διεθνή Συνάντηση που διοργανώνει το Κόμμα μας με θέμα: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες".

- Ποια είναι η σημασία αυτής της συναυλίας;

- Χωρίς να μεγεθύνουμε, ούτε και να υποτιμούμε άλλα γεγονότα, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με ιστορία 44 χρόνων, έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της μουσικής μας ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα (όπως και τα άλλα δύο Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ). Προβλήματα που εμποδίζουν την καλλιτεχνική αναβάθμιση και αξιοποίησή της. Π.χ., η συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων των καλλιτεχνών καλύπτεται από εκτάκτους, ενώ η πολιτεία δε διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια ώστε να υπάρξει μακρόπνοος προγραμματισμός. Η "λογική" Λαμπράκη - λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει εγκλωβίσει το σύνολο της πολιτικής του ΥΠΠΟ στον τομέα της μουσικής και αλλού - δεν επιτρέπει σε τέτοια σύνολα να αναπτυχθούν ποικιλότροπα, να προσφέρουν ουσιαστικά στον πολιτισμό του τόπου μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ' αυτά και των, κατά καιρούς, διευθύνσεών τους.

- Σε ποιους κυρίως απευθύνεται, ή πρέπει να απευθύνεται, αυτή η μουσική;

- Η επαφή τέτοιων συνόλων με όλο τον κόσμο δημιουργεί προϋποθέσεις για κοινό απαιτητικό, πράγμα που δε συμβαδίζει με τις επιλογές της άρχουσας τάξης για το λαό. Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη καιη νεολαία, ιδιαίτερα, είναι ανάγκη να γίνονται κοινωνοί των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού. Το δικαιούνται, εξάλλου, περισσότερο από κάθε άλλη τάξη και γενιά.

Αυτή η εκδήλωση, αν ενταχθεί στο σύνολο των εκατοντάδων πολύμορφων εκδηλώσεων του Κόμματος, που γίνονται φέτος με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ, αποτελεί ιδιαίτερο κρίκο στη συνολική προσπάθεια του Κόμματός μας για ουσιαστική επαφή των εργαζομένων με το λαϊκό καλλιτεχνικό έργο.

Μια επαφή που κινείται έξω από τα ασφυκτικά όρια των "καλλιτεχνικών γραφείων", των εταιριών του σπόνσορινγκ και του τυφλού κέρδους.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγκαλιάσουν τέτοιες προσπάθειες. Να γίνουν αυτοί οι πραγματικοί "χορηγοί" τέτοιων προσπαθειών. Να οξυγονώσουν, με το χειροκρότημά τους, τις προσπάθειες και την αγωνία των καλλιτεχνών.

Αύριο, λοιπόν, το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, περιμένουμε τους εργαζόμενους να τιμήσουν τη σημαντική αυτή "στιγμή" στο χρονιάτικο κύκλο εκδηλώσεων του Κόμματός μας.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ