Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ερήμην της Ελλάδας

Οι 14 εταίροι "απομόνωσαν" την Ελλάδα και ετοιμάζονται να υποδεχτούν την Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ) .-

Η Ελλάδα "κατάφερε" και πάλι να "απομονωθεί" στις Βρυξέλλες εξαιτίας της Αγκυρας, και το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, 25η Μάη, Συμβούλιο Σύνθεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τις ελληνικές "επιφυλάξεις", με τους δεκατέσσερις "εταίρους" να υποδέχονται φιλόξενα την τουρκική αντιπροσωπεία. Πρόκειται για πλήρες στραπάτσο της "ευρωπαϊκής πολιτικής" της ελληνικής διπλωματίας, η οποία, μετά την κρίση των Ιμίων, δεν κατάφερε να συγκινήσει σε τίποτα τους "εταίρους", με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Σύνδεσης της Δευτέρας να γίνεται με "τιμώμενο πρόσωπο" τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, και με σύνθεση "δεκατέσσερα - ένα". Πολύ περισσότερο, που η ευρωπαϊκή "απομόνωση" "συμπίπτει" με την πρόσφατη αμερικανική εντολή για αυστηρή πολιτική "ίσων αποστάσεων" και συμφωνία - πακέτο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η οριστική απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία, ερήμην της Ελλάδας,ελήφθη στο χτεσινό Συμβούλιο ΚΟΡΕΠΕΡ των πρέσβεων - μονίμων αντιπροσώπων και έρχεται ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρ. Κουκ, στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη και της επιμονής στην (...) απομόνωση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Το παράξενο της όλης ιστορίας έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το Συμβούλιο Σύνδεσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς η Αγκυρα να πάρει τίποτα και χωρίς καμία ελληνική παραχώρηση. Η κλιμάκωση της τεχνητής έντασης ξεκίνησε από την Αθήνα, αποσκοπώντας προφανώς σε πολλαπλασιασμό των οφελών από τις "αποφάσεις του Λουξεμβούργου". Αλλά, αντ' αυτού, η Ελλάδα "απομονώνεται" εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είχε να συμβεί πολλά χρόνια, πριν την 6.3.1995 και την άρση του δεκάχρονου ελληνικού "βέτο". Αν δεν υπάρξει ελληνικό όφελος απ' αλλού, πρόκειται για καθαρή και αναμφισβήτητη διπλωματική ήττα της Αθήνας στις Βρυξέλλες, η οποία θα έχει συσσωρευμένο κόστος και πέραν της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης.

Η συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ

Το χτεσινό ΚΟΡΕΠΕΡ ήταν και το τελευταίο πριν το Συμβούλιο της Δευτέρας και έπρεπε να ληφθεί μια οριστική απόφαση. Η βρετανική προεδρία ενημέρωσε για το "θετικό" ταξίδι του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ρ. Κουκ, στην Αγκυρα, και τη "διαθεσιμότητα" της τουρκικής πλευράς, ζητώντας από την Ελλάδα να αποσύρει τις επιφυλάξεις της. Οι αντιρρήσεις της Αθήνας δεν αφορούσαν την άρση των επιφυλάξεων για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης, αλλά πρόσθετες πολιτικές "επιφυλάξεις" της τελευταίας στιγμής, όπως, για παράδειγμα, γιατί το σχέδιο "κοινής θέσης" της βρετανικής προεδρίας κάνει "μόνο" αναφορά στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου και δεν παραθέτει αυτούσια ολόκληρη την περιβόητη παράγραφο 35 κ.ο.κ. Ο Ελληνας πρέσβης Π. Αποστολίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις προτεινόμενες τροπολογίες. Και η βρετανική προεδρία, αντί να συμπεράνει αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα, δήλωσε ότι μετά την επιμονή της ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη σύγκληση χωρίς "κοινή θέση". Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει το Συμβούλιο με την Τουρκία, η βρετανική προεδρία θα χαιρετίσει "εκ μέρους των δεκατεσσάρων" και μετά η Ελλάδα θα σηκωθεί στο τραπέζι για να εξηγήσει γιατί έχει τις επιφυλάξεις της. Πρόκειται για μια ταπεινωτική διαδικασία για την ελληνική πλευρά, πολύ περισσότερο, που η ευρωπαϊκή απομόνωση πιστοποιείται ενώπιον των Τούρκων αντιπροσώπων. Ενδεικτικό του εχθρικού κλίματος κατά της Αθήνας είναι και το γεγονός ότι στο χτεσινό ΚΟΡΕΠΕΡ μια σειρά "φίλοι της Τουρκίας" ζήτησαν με παρεμβάσεις τους να εκμεταλλευτούν την ελληνική απομόνωση,κάνοντας πιο θετική τη θέση των δεκατεσσάρων προς την Αγκυρα, ιδιαίτερα όσον αφορά την απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, ύψους 500 δισ. δραχμών. Γίνεται φανερό ότι οποιεσδήποτε πολιτικές αιχμές κατά του τουρκικού "εκδημοκρατισμού" θα αμβλυνθούν στο έπακρο, καλυπτόμενες πίσω από τα συναινετικά χαμόγελα.

Το Συμβούλιο της Δευτέρας

Τη Δευτέρα, οι δεκαπέντε συνέρχονται σε Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Από ελληνικής πλευράς δε θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, αλλά ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Θέμα Τουρκίας υπάρχει και στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των "15" και βέβαια οι ποικίλες πιέσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή. Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα γίνει το απόγευμα, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου της βρετανικής προεδρίας και της τουρκικής αντιπροσωπείας και θα ακολουθήσει "πολιτικό δείπνο". Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον εκτός από την ελληνική απομόνωση. Αλλά με τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης και την εξουδετέρωση της ελληνικής διπλωματίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για θερμό εναγκαλισμό με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (15-16 Ιούνη). Εξουδετερώνοντας, για άλλη μια φορά, τα δήθεν πλεονεκτήματα της ελληνικής "ένταξης" και ενισχύοντας περαιτέρω τα γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια της Αγκυρας και των "συμμάχων" της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ