Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Συζήτηση και συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Μετά το τέλος της πρώτης παρουσίασης - εισήγησης που έκανε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, με θέμα τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο, ακολούθησε σύντομος διάλογος με τους δημοσιογράφους:

- Θέλω να σας θέσω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι: Βλέπετε να παίρνει τη μορφή μιας νέας Διεθνούς αυτό το πρόγραμμα; Και η δεύτερη: Εν έτει 1998 τι εξυπηρετεί να είναι κλειστές οι πόρτες, να γίνει κεκλεισμένων των θυρών μια τέτοια συνάντηση;

- Κατ' αρχάς όσον αφορά τη νέα Διεθνή: Αυτή η συνάντηση γίνεται με στόχο να βοηθήσει στην κατεύθυνση που αναφέρθηκε και πρωτύτερα, να ωριμάσουν οι συνθήκες για το συντονισμό και την κοινή δράση των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, ποια έκφραση θα πάρει αυτή η προσπάθεια είναι ζήτημα που ο ίδιος ο χρόνος θα μας δείξει. Εκείνο που έχει σημασία σήμερα, είναι να επιβεβαιώσουμε ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν και να αντιμετωπίζουν συλλογικά τα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.Και αυτό πιστεύουμε ότι θα αναδυθεί απ' αυτή τη συνάντηση.

Το δεύτερο ζήτημα, για τις κλειστές συναντήσεις στην εποχή μας. Φαντάζομαι την ίδια ερώτηση θα κάνετε και στις συσκέψεις του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν αμφιβάλλω ότι η συνάντηση θα έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και θα φροντίσουμε να έχετε όλοι τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες. Ομως, είναι μια συνάντηση εργασίας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συναντήσεις εργασίας δε γίνονται δημόσια. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως άλλος λόγος: τα ζητήματα θα ειπωθούν. Ομως, δεν είναι αυτό που είπατε. Το πνεύμα της εποχής μας είναι να γίνονται συναντήσεις με κλειστές πόρτες. Αλλωστε, θα έλεγα ότι τον τόνο τον δίνουν σήμερα οι πολυεθνικές, όπου όλες οι συσκέψεις και σε θεσμικό επίπεδο γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

- Ηθελα να ρωτήσω το εξής: Αναφέρατε πολλές φορές τη φράση "συντονισμός, κοινή δράση" και θέλω να ρωτήσω εάν θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που θα συζητηθούν ή αν θα υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος που διοργανώνει αυτή τη συνάντηση;

- Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας πλούτος προτάσεων.Τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει μια σειρά από διεθνείς συναντήσεις περιφερειακές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει, νομίζω, σύγκλιση στις μορφές εκείνες που θα είναι πιο πρόσφορες για τα σημερινά επίπεδα που έχει κατακτήσει το κομμουνιστικό κίνημα. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ορισμένες προτάσεις και ελπίζουμε να ανταποκρίνονται στο πνεύμα αυτής της συνάντησης και να βρουν απήχηση.

- Στην έναρξη θα υπάρξει ομιλία εκ μέρους της κας Παπαρήγα;

- Στην έναρξη συμφωνήσαμε με τους συντρόφους μας να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να παραβρεθούν και να ακούσουν την ομιλία που θα κάνει το Κόμμα μας, με δεδομένο ότι φιλοξενούμε τη συνάντηση εδώ και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δώσουμε στη δημοσιότητα αυτά που θα πούμε κατά τη διάρκειά της.

Εκεί θα δείτε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις που κάναμε και αυτές θα είναι οι προτάσεις που θα γίνουν και όταν κλείσουν οι πόρτες. Δε θα έχουμε άλλες προτάσεις πέρα απ' αυτές που θα περιέχει η ομιλία. Ομως, είμαι σίγουρος ότι εκεί θα έχουμε και αντιπροτάσεις, τις οποίες, πιστεύω, ότι θα εκτιμήσουμε συλλογικά. Εκείνη τη μέρα θα παρακολουθήσετε με τα συνεργεία και τους δημοσιογράφους όλη την πρώτη φάση της διαδικασίας, που είναι ακριβώς αφιερωμένη σ' εσάς.

- Πέραν των αποτελεσμάτων τα οποία, όπως είπατε, θα ανακοινωθούν, θεωρείτε ότι ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί και οι άλλες προτάσεις που, όπως είπατε, ότι πιστεύετε πως θα ακουστούν μέσα, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο;

- Πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα ο κόσμος να μάθει και να πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα και από τους δημοσιογράφους. Επαναλαμβάνω ότι το πνεύμα των κεκλεισμένων θυρών σημαίνει απλώς να έχουν ησυχία στις εργασίες τους οι άνθρωποι που θα απασχολούνται. Ομως, θα δοθεί η δυνατότητα και, στο βαθμό που θα ενδιαφέρει κι εσάς, μπορείτε να έχετε και συναντήσεις με τους φιλοξενούμενους. Δε νομίζω ότι έχουν και αυτοί κανένα πρόβλημα να συζητήσουν μαζί σας ό,τι σας ενδιαφέρει.

Η συμμετοχή στη συνάντηση αναδεικνύει την αναγκαιότητά της

- Επειδή νομίζω ότι δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση. Πιστεύετε, κάνω ερώτηση, ότι το κομμουνιστικό κίνημα καθορίζεται από το στιλ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών; Δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση;

- Δε νομίζω ότι δημιουργήθηκε καμία παρεξήγηση.Ηταν φανερό αυτό, δε νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. Ζητώ συγγνώμη αν υπάρχει παρεξήγηση. Εχουμε συνηθίσει στη Βουλή να λειτουργούμε μ' αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύτως. Ηταν μία διατύπωση που ειρωνεύεται ακριβώς αυτούς οι οποίοι προπαγανδίζουν δήθεν τη διαφάνεια και που όλα τα κάνουν εν κρυπτώ.

- Ηθελα να ρωτήσω, βέβαια ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, αν πέρα από το γεγονός ότι η συγκέντρωση τόσων κομμουνιστικών κομμάτων σήμερα στην Αθήνα δείχνει το κύρος που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα, δίνει, επίσης, μια εικόνα της κατάστασης των εμπειριών και των τελευταίων εξελίξεων στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα;

- Πιστεύω ότι το κύρος του Κόμματός μας είναι κάτι το σχετικό και δε θα μπορούσε μόνο το κύρος του Κόμματός μας να πετύχει τη συνάντηση τόσων κομμάτων. Το ότι συναντιούνται τόσα κόμματα σήμερα σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη να γίνει αυτή η συνάντηση. Εμείς έτσι το ερμηνεύουμε. Και ακριβώς γι' αυτό πήραμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν την πήραμε έτσι αυθαίρετα, εγκεφαλικά. Υστερα από μία διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια τώρα, με περιφερειακές συναντήσεις, ωρίμασε μία ιδέα για να συναντηθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Συναντιόμαστε, θα δούμε τα αποτελέσματα.

- Είναι ώριμο σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα να αναλάβει σε ετήσια βάση τέτοιες συναντήσεις;

- Εγώ πιστεύω ότι έχει ωριμάσει η ιδέα για να συζητούμε συλλογικά, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα προβλήματα της εποχής μας. Τώρα από εκεί και πέρα, είπα και προηγούμενα, θα δείξει αυτή η συνάντηση μέχρι πού μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων.

- Απλά, ενημερωτικά, έχει γίνει τέτοιου μεγέθους συνάντηση ξανά με τόσα κόμματα;

- Μόνο με κομμουνιστικά κόμματα, όχι. Εχουν γίνει συναντήσεις αυτών των διαστάσεων όπου παίρνουν μέρος ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχουν γίνει πολλές τέτοιες συναντήσεις. Και, μάλιστα, μέσα από αυτές ωρίμασε ακόμα περισσότερο η αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ