Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόταση για... "προεδρικό σύστημα"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιαλίμ Ερέζ,ζήτησε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χτες, ώστε να εφαρμοστεί προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, προκειμένου να απεμπλακεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε "απαρχαιωμένο".

"Οι πολιτικοί σκέφτονται περισσότερο τα προσωπικά τους συμφέροντα απ' ό,τι αυτά του λαού. Το σύστημά μας βρίσκεται σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο", δήλωσε ο Ερέζ στη διάρκεια συνέντευξής του προς ξένους δημοσιογράφους.

Ο 55χρονος Ερέζ διεξάγει μια εξαιρετικά προβεβλημένη στα μέσα ενημέρωσης εκστρατεία για μια "αλλαγή του πολιτικού συστήματος" της Τουρκίας.

Βέβαια, "όλως τυχαίως" η πρόταση εξυπηρετεί μια χαρά τις βλέψεις των στρατηγών για εξάλειψη του "ισλαμικού κινδύνου", που εκφράζει το Κόμμα της Αρετής (διάδοχο του Ρεφάχ) και αυτό του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Επίσης, καθιστά άνευ σημασίας την αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν "σταθερές κυβερνήσεις" εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια...

Διαδήλωση το Σάββατο

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας κάλεσε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση στην Αγκυρα για το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση εναντίον του προέδρου της, Ακίν Μπιρντάλ, την περασμένη βδομάδα.

"Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στη συγκέντρωση για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, για να δείξουν ότι η Τουρκία δε βυθίζεται στο σκοτάδι", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναμί Γκιούρ.

Σύμφωνα με τον Γκιούρ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να συμμετάσχουν και πρόσθεσε ότι η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας αναμένει την απαραίτητη άδεια από τις αρχές ασφαλείας για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ