Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σύνταξη στα 70...

Την εδραίωση της ασφάλισης με προσωπικούς ταμιευτικούς λογαριασμούς, αλλά και τη σταδιακή αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 70 (!) προτείνει επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τις πιθανές λύσεις, που μπορεί να αναδιαρθρώσουν και να κάνουν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή που περιλαμβάνει και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου - και από τα δύο και μοναδικά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - ετοίμασε το συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων και προτρέπει και τα δύο Σώματα να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις, υιοθετώντας τες, μια και θα ανακουφίσουν το σύστημα τουλάχιστον για 75 χρόνια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπνευστές του. Το πακέτο περιλαμβάνει και πλήθος άλλων προτροπών για το ισχύον μέχρι στιγμής σύστημα ασφάλισης, καθώς το Κογκρέσο προετοιμάζεται να συζητήσει το επίμαχο θέμα το επόμενο έτος. Σύμφωνα με αυτό, πέρα από τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις επόμενες δεκαετίες - ήδη έχει εγκριθεί και θα τεθεί σε ισχύ σε τακτό χρονικό διάστημα να ανέλθει από 65 στα 67 - προβλέπεται ολόκληρη σειρά μέτρων για την περικοπή οικονομικών καταβολών στο σύστημα, την προώθηση ταμιευτικών λογαριασμών, αλλά και επενδύσεων των μηνιαίων ποσών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι - ασφαλιζόμενοι στο Χρηματιστήριο.

Το παρόν σχέδιο πρότασης προετοιμαζόταν 15 μήνες από την Εθνική Επιτροπή για τη Συνταξιοδοτική Πολιτική, ένα γκρουπ από νομοθέτες, οικονομολόγους ειδικούς επί τα συνταξιοδοτικών θεμάτων και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που απασχολούνται όλοι στον ιδιωτικό τομέα και κλήθηκαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Η πρόταση αναμένεται να ασκήσει επιρροή, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στα δύο κόμματα, ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης που θα αρχίσει για το πιο "ευαίσθητο" από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία. Πάντως, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο θα προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, αναμένεται να υιοθετηθεί, καθώς φαίνεται ότι συμπλέει με την πολιτική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, που προστάζουν, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ