Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις και "τελεσίγραφο" για παραίτηση Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι κλιμάκωσαν χτες τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τους στην Τζακάρτα, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Την ίδια περίπου ώρα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΓΚΟΛΚΑΡ ζητούσαν από τον δικτάτορα Σουχάρτο την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σκηνή της χώρας το αργότερο μέχρι τις 8 του Ιούνη.

Η μεγάλη συγκέντρωση σε πάρκο, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Τζακάρτα, δεν έγινε εξαιτίας πανίσχυρων στρατιωτικών δυνάμεων. Εντούτοις, συνεχίστηκαν και χτες, για τρίτη μέρα οι καθιστικές διαμαρτυρίες πάνω από 10.000 φοιτητών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Επεισόδια εκδηλώθηκαν όταν ομάδες φοιτητών εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, απ' όπου πήραν επίσημα έγγραφα τα οποία και έκαψαν "πανηγυρικά" στη συνέχεια... Ορισμένοι, μάλιστα, έμειναν μέσα στο χώρο του Κοινοβουλίου λέγοντας πως θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου παραιτηθεί ο Σουχάρτο!

Οσο για τη μεγάλη συγκέντρωση του 1.000.000 ανθρώπων που είχε αναγγείλει ο Αμιέν Ράις, ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ματαιώθηκε από το φόβο αιματοκυλίσματος της κινητοποίησης. Αντί της συγκέντρωσης, ο Ράις μετέβη στο χώρο της καθιστικής συγκέντρωσης των χιλιάδων φοιτητών, όπου κατηγόρησε το στρατό πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε καταστάσεις τύπου "Τιεναμέν"...

Πάντως, στη Γιογκοκάρτα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Σουχάρτο, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 550.000! Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς οι διαδηλωτές, κρατώντας τρόφιμα και ποτά, συνέρεαν προς το παλάτι του σουλτάνου Χαμενγκουμπουβόνο και στην παρακείμενη πλατεία. Στη διαδήλωση μετείχαν φοιτητές, επιχειρηματίες, οδηγοί ταξί και θρησκευτικοί ηγέτες. "Θέλουμε μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις... Ζητούμε από τις Ενοπλες Δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να προστατεύσουν το λαό και τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο σουλτάνος επευφημούμενος από τους διαδηλωτές.

Παρόμοιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση τουΣουχάρτο έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Ινδονησίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται για την παραίτηση του Σουχάρτο δεν έχουν μόνον τη μορφή κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Χτες, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ" κάλεσαν τον Σουχάρτο να παραιτηθεί μέχρι τις 8 του Ιούνη.

Το "τελεσίγραφο" για την παραίτηση Σουχάρτο ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του "Γκολκάρ", Ιρσιάντ Σουντίρο. Ο Σουντίρο ανήγγειλε στους δημοσιογράφους πως θα καλέσει έκτακτη σύγκληση της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης το αργότερο σε ένα μήνα. Αν και ο Σουντίρο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα συνεδρίασης του παραπάνω κοινοβουλευτικού σώματος, πολλοί θεωρούν πως υπονόησε ότι στην επόμενη συνάντηση της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του Σουχάρτο...

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κάλεσε χτες το απόγευμα τον Ινδονήσιο ηγέτη να παραιτηθεί και να επιτρέψει τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία "για να διατηρήσει το μύθο του". Σε ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η Ολμπράιτ συνέστησε στο Σουχάρτο να παραιτηθεί, καλώντας τον μάλιστα να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μη δώσει στο στρατό την εντολή να απαντήσει με βία στις λαϊκές διαδηλώσεις.

Τέλος, περισσότερη πολιτική βία, ελλείψεις τροφίμων, απομάκρυνση ξένων επενδυτών, προέβλεψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "Ντόιτσε Μπανκ", Ραλφ Μπρόιερ, μιλώντας χτες στη Φρανκφούρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογικό σώμα - «μαμούθ» (2004-04-06 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις μεσούσης της πολιτικής κρίσης (2001-03-14 00:00:00.0)
Οι φοιτητές "δεν ξεχνούν" τον Σουχάρτο (1998-12-10 00:00:00.0)
Ο Χαμπίμπι αποδίδει την κρίση και στις φοιτητικές πορείες! (1998-11-25 00:00:00.0)
Ο Χαμπίμπι στο ...πόδι του Σουχάρτο (1998-05-22 00:00:00.0)
Χάος και ερωτηματικά για το μέλλον του Σουχάρτο (1998-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ