Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προσταγές για ανοιχτές αγορές

ΓΕΝΕΥΗ.-

Παγκόσμια αγορά, κέρδος, φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, απελευθέρωση... Αν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τους όρους, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς μας ορίζει να πράξουμε ή να πάθουμε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)!

Ο Οργανισμός, του οποίου οι υπουργοί βρίσκονταν σε συνεχή συνεδρίαση, κατέληξαν χτες στα σημεία εκείνα που θα είναι "αναγκαία και απαραίτητα" για τη μελλοντική οικονομική πορεία των χωρών. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της υπουργικής Συνόδου πρέπει "να κρατηθούν οι αγορές ανοιχτές, το στοιχείο - κλειδί προς μία διαρκή λύση απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες - στην ασιατική χρηματοοικονομική κρίση και άλλες παρόμοιες που υπάρχουν ή μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον". Επίσης προτρέπει τις χώρες όλου του κόσμου να αντισταθούν στον προστατευτισμό μετά την ασιατική οικονομική κρίση και ζήτησε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση στο διεθνές εμπόριο. Οι υπουργοί των 132 χωρών του ΠΟΕ συμφώνησαν ακόμα να αφήσουν το εμπόριο μέσω του Ιντερνετ ανοιχτό, χωρίς δασμούς για τον επόμενο τουλάχιστον χρόνο, υιοθετώντας κατά ένα μέρος την πρόταση Κλίντον, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Την πρόταση να είναι ανοιχτό το εμπόριο και χωρίς δασμούς σε μόνιμη βάση, την έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ομιλία του προχτές στην έδρα του Οργανισμού, στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ΠΟΕ. Τέλος, οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής φιλελευθεροποίησης του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Ενώ αποφασίστηκε η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΠΟΕ να γίνει στις ΗΠΑ το 1999.

Οσο όμως σχεδίαζαν και αποφάσιζαν τα παραπάνω, οι δρόμοι της πόλης γνώρισαν ένα εξαιρετικά ασύνηθες φαινόμενο. Αυτό των βίαιων διαδηλώσεων με πρωταγωνιστές τους αρνητές της πλήρους παγκοσμιοποίησης και της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου, ένα κίνημα που περιλαμβάνει διάφορες οργανώσεις από πολλές χώρες. Ολη τη νύχτα, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και έσπαζαν τζάμια σε εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς, ενώ η πόλη που αποτελεί τον τραπεζικό παράδεισο της Ευρώπης έδινε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη εικόνα. Μετά τις ολονύκτιες συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές, μερικές εκατοντάδες επανεμφανίστηκαν και το πρωί στο μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση οπότε δημιουργήθηκαν και πάλι μικροεπεισόδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινός συμβιβασμός για νέα διαπραγμάτευση (2018-07-28 00:00:00.0)
Και η Κίνα στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ (2018-07-07 00:00:00.0)
Σύνοδος της υποκρισίας και των ανταγωνισμών (2005-12-18 00:00:00.0)
Ο πόλεμος του χάλυβα και οι «αμερικανικές αξίες» (2002-06-23 00:00:00.0)
Απέφυγαν τους διαδηλωτές, αλλά όχι και τους ανταγωνισμούς (2001-11-11 00:00:00.0)
Τρώγοντας τις σάρκες τους... (1999-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ