Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το διορισμό του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς στη θέση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Ράντογε Κόντιτς, επικύρωσε χτες η Ομοσπονδιακή Βουλή.

Στην κυβέρνηση Μπουλάτοβιτς αντικαταστάθηκαν μόνο τρεις υπουργοί από την ομάδα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ράντογε Κόντιτς. Και οι τρεις είναι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, που βρίσκεται στην εξουσία στο Μαυροβούνιο. Τις θέσεις τους κατέλαβαν μέλη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μπουλάτοβιτς. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συμπληρωθεί με νέα στελέχη μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν σ' αυτήν - σε 15 περίπου μέρες - και υπουργοί από τις τάξεις του Εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόγισλαβ Σέσελι.

Παρουσιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Μπουλάτοβιτς είπε ότι "θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα βασίζεται στις αρχές της ισοτιμίας των δυο γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών, στις αρχές του κοινωνικού δικαίου και της δημοκρατικής επίλυσης όλων των προβλημάτων". Τόνισε δε ότι θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επανένταξη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών υποστήριξε ότι ο διορισμός του Μπουλάτοβιτς είναι παράνομος και συνιστά πλήγμα στο καθεστώς ισοτιμίας του Μαυροβουνίου με τη Σερβία στους κόλπους της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαυροβουνίου που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μάη. Ενημέρωσε μάλιστα γραπτώς τον Μπουλάτοβιτς ότι δεν αναγνωρίζει το διορισμό του ως εντολοδόχου για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τον κατηγόρησε ότι η εκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης και της ισότιμης θέσης του Μαυροβουνίου μέσα στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Δηλώσεις επί δηλώσεων για τις συνομιλίες

"Θα ήταν λάθος για τους Κοσσοβάρους ηγέτες να μην παραστούν στις συνομιλίες", προειδοποίησε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μιλώντας στο δίκτυο CNN.

Ο Χόλμπρουκ έκανε την παραπάνω δήλωση σημειώνοντας πως τα κρούσματα βίας, που αναφέρονται συχνά στο Κοσσυφοπέδιο, "είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει καμία από τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές της περιοχής", και γι' αυτό δε θα έπρεπε τα περιστατικά βίας να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή από τους Κοσσοβάρους για να μην πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες για αύριο συνομιλίες με τους Σέρβους στο Βελιγράδι...

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα, δήλωνε στην εφημερίδα "Ζέρι Πόπουλιτ" ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για συνομιλίες όταν η βία από πλευράς σερβικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Ντρένιτσα ή ακόμα και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Επανέλαβε, μάλιστα, το αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση απόσυρση όλων των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, ενώ ζήτησε "να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την παρουσία τρίτης πλευράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ