Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλοενημέρωση, αλληλεγγύη, συνεργασία

Δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων στη Διεθνή Συνάντηση

Αρχισαν, χτες, οι εργασίες της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις Σύγχρονες Συνθήκες", που διοργανώνεται από το ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο των 80χρονων του ΚΚΕ και τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη δημοσίευση του"Κομμουνιστικού Μανιφέστου" των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς. Εκπρόσωποι των συμμετεχόντων κομμάτων έκαναν στο "Ρ" τις σχετικές ακόλουθες δηλώσεις:

ΚΚ Αζερμπαϊτζάν

O Αχμέντοφ Ραμίζ, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Είναι πράγματι θαυμάσιο όταν οι κομμουνιστές συναντιούνται, μαζί συζητάνε για τα κοινά προβλήματα του κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα στο φόντο του γιορτασμού των 150 χρόνων του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Είναι ένα σημαντικό στάδιο της εξέλιξής μας και πιστεύουμε ότι οι βάσεις αυτής της συνάντησης στην Ελλάδα έχουν μπει πέρσι στο Λένινγκραντ, το λίκνο της επανάστασης. Και δεύτερο, σημαντική υποστήριξη έχουμε δεχτεί από τη χώρα του αρχαίου πολιτισμού, της επιστήμης και της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι τέτοιες συναντήσεις στο μέλλον θα είναι χρήσιμες για την εξέλιξη του κομμουνιστικού κινήματος. Είναι μια καλή κίνηση και ευχαριστούμε τους Ελληνες κομμουνιστές, την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που κατάφεραν να οργανώσουν αυτή τη διεθνή συνάντηση, που γνωρίζουμε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά τα κατάφεραν και τους ευχαριστούμε θερμά".

Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Ο Μπράνκο Κιτανόβιτς, Γενικός Γραμματέας του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Το μοναδικό ΚΚ στη σημερινή Γιουγκοσλαβία και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, περιμένει από αυτή τη συνάντηση ότι θα είναι ένα νέο στάδιο ανανέωσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και θεωρούμε ότι ένα σημαντικό βήμα έγινε πέρυσι στη Μόσχα, τον Απρίλη και στο Λένινγκραντ κατά τους γιορτασμούς των 80χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης. Περιμένουμε λοιπόν, ότι θα είναι ένα νέο βήμα στο δρόμο της ανανέωσης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και περιμένουμε ότι αυτό θα είναι μια νέα συμβολή στη συσπείρωση τόσο την ιδεολογική όσο και την πολιτική.

Θεωρούμε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή στην πρακτική δεν υπάρχει μόνο το σύνθημα αλλά και η πολιτική "αστοί όλου του κόσμου ενωθείτε" για να κατακτήσουν τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανανεωθεί το μαρξιστικό σύνθημα "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"! Και θεωρούμε ότι αυτή μας η συνάντηση θα αρχίσει να το πραγματοποιεί. Είμαστε ευγνώμονες στο ΚΚΕ για τη διοργάνωση της συνάντησης που συνδέεται με τα 150 χρόνια από την έκδοση του μεγαλειώδους έργου των Μαρξ - Ενγκελς "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος"".

ΚΚ Λευκορωσίας

Ο Βίκτορ Τσίκιν, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας, δήλωσε ανάμεσα στα άλλα:

"Κατ' αρχήν, το ότι ήρθαμε εδώ είναι ένδειξη σεβασμού για την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Νομίζω ότι η ιστορία του ΚΚΕ κάποτε θα διαβάζεται όπως σήμερα διαβάζουν τα έργα του Ομήρου. Γενικά θεωρώ ότι είναι μια σημαντική συνάντηση διότι οποιεσδήποτε επαφές κομμουνιστών από διάφορες χώρες βοηθούν να υπογραμμιστεί η πείρα. Η πείρα των Ελλήνων κομμουνιστών, η πείρα των ΚΚ των άλλων χωρών. Γενικά ωρίμασε η αναγκαιότητα για να γίνει το κομμουνιστικό κίνημα πιο συσπειρωμένο. Και ένα από αυτά τα βήματα επίτευξης αυτού του σκοπού είναι αυτή η συνάντηση".

ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚ - ΚΚΣΕ)

Ο Βλαντίμιρ Τόλστικοφ, υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ,μεταξύ άλλων, μας δήλωσε τα παρακάτω:

"Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση. Στην ουσία συγκεντρώνεται όλο το σύγχρονο κομμουνιστικό κίνημα. Είναι πολύ σημαντική και υπεύθυνη συνάντηση. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι κομμουνιστές των αδελφών κομμάτων που συμμετέχουν στη συνάντηση, περιμένουμε από αυτή ότι θα συμβάλλει στην παραπέρα συσπείρωση των κομμουνιστικών γραμμών. Στη συνεργασία των κομμάτων μας - για την ενότητα δράσης είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε - αλλά τουλάχιστον πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία και αλληλοενημέρωση των κομμάτων. Διότι τα γεγονότα στην πρώην ΕΣΣΔ δυστυχώς κατάφεραν ένα καταστροφικό χτύπημα, όχι μόνο στην ΕΣΣΔ αλλά και στις δημοκρατικές δυνάμεις όλου του κόσμου. Επηρέασαν σημαντικά τις καταστροφικές διεργασίες στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και γενικά στο δημοκρατικό κίνημα στον κόσμο. Από τις συζητήσεις με τα κόμματα βγάζω το συμπέρασμα ότι τα κόμματα ήδη συνέρχονται από αυτό το δυνατό χτύπημα. Ερχονται σε επαφές, διοργανώνουν συναντήσεις σαν και αυτή που οργανώνει το ΚΚΕ. Πριν πέντε χρόνια ούτε σκέψη δεν μπορούσε να γίνει για κάτι τέτοιο. Και τώρα μαζευόμαστε. Είναι μια μεγάλη πρόοδος γιατί το κομμουνιστικό κίνημα ανεβαίνει και αρχίζει να δυναμώνει. Αυτό είναι πολύ βασικό. Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων η οποία ενώνει 20 ΚΚ και οργανώσεις σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πλατύ φόρουμ, μας βοηθάει στον αγώνα μας και το αίσθημα της αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο να οργανώσουμε την αλληλοπληροφόρηση των ΚΚ. Γιατί η έλλειψη συντονισμού των τελευταίων ετών, είναι τόσο μεγάλη και πολύ λίγο ξέρουμε ο ένας τον άλλον. Να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό έντυπο".

ΚΚ Αρμενίας

Ο Σεργκέι Μπανταλιάν, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Κατ' αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τους Ελληνες κομμουνιστές για την επέτειο του Κόμματος. Θέλω να συγχαρώ την ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τα 150 χρόνια του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου". Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ, ολοκληρωτική κρίση αγκάλιασε όλο το κομμουνιστικό κίνημα. Και αν οι ταξικοί μας αντίπαλοι της αστικής τάξης ή της δεξιάς πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατίας μέσω της σοσιαλιστικής διεθνούς ήταν πάντα μαζί και από κοινού συζητούν τα προβλήματά τους, εμείς οι κομμουνιστές οι οποίοι βρισκόμαστε στις πηγές του διεθνισμού, γιατί φοβόμαστε να συζητάμε από κοινού τα προβλήματά μας; Οπως η ύλη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κίνηση, έτσι και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μόνιμη, στενή επαφή για τη συζήτηση των προβλημάτων.

Για μας, τους Σοβιετικούς κομμουνιστές, γιατί εγώ εκπροσωπώ το ΚΚ Αρμενίας και η Αρμενία είναι μια από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, η πείρα των ΚΚ της Ελλάδας και των άλλων χωρών του καπιταλιστικού κόσμου, είναι πολύ σημαντική. Γιατί σήμερα βρεθήκαμε σε συνθήκες βάρβαρου καπιταλισμού. Δεν είναι δυνατόν στο έδαφος της ΕΣΣΔ και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης να οικοδομηθεί ο καπιταλισμός γιατί ο λαός μας ήδη γνώρισε τον σοσιαλισμό. Με όλες τις αδυναμίες, παραλείψεις. Αυτές οι συναντήσεις μάς βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Να εξασφαλίσουμε την ταξική, διεθνιστική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να κάνουμε ανταλλαγή πείρας στην κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική δουλιά, μιας και τα κόμματά μας, δεν μπορούν να είναι καθαρά μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στη δράση μας μέσα στις μάζες. Και η πείρα που έχουν συσσωρεύσει οι κομμουνιστές της Ελλάδας, της Ιταλίας, Κύπρου, Ισπανίας είναι πολύ σημαντική για μας. Από την άλλη μεριά, για σας τους κομμουνιστές της δύσης, είναι πολύ σημαντικό το πώς εμείς βλέπουμε τις προοπτικές των εξελίξεων στις χώρες μας. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, το κατά πόσο είμαστε αισιόδοξοι στην επίλυση των εθνικών προβλημάτων, των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να είναι πιο συχνές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-10-21 00:00:00.0)
Ο Σοσιαλισμός είναι το Μέλλον! (2011-11-27 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων (2005-06-23 00:00:00.0)
Συνεννόηση και αλληλεγγύη (2000-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-05-26 00:00:00.0)
Αλλο ένα βήμα στην ενότητα των κομμουνιστών (1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ