Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινές ελπίδες, πρωτοβουλίες και δράση

Δηλώσεις εκπροσώπων που μετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις Σύγχρονες Συνθήκες", που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, στις οποίες συμμετείχαν 60 κόμματα από 50 χώρες, ο "Ρ" μίλησε με αρκετούς εκπροσώπους των συμμετεχόντων κομμάτων, που έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Το ΚΚ ΗΠΑ

Ο Σκοτ Μάρσαλ,Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ,δήλωσε στον "Ρ", μεταξύ άλλων:

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πρόσκληση που δεχτήκαμε στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, με το οποίο πάντοτε είχαμε στενούς δεσμούς. Πραγματικά χαιρόμαστε που λαμβάνουμε μέρος στις εκδηλώσεις. Πέρα από αυτό, είναι πολύ σημαντική η συγκέντρωση των κομμουνιστικών κομμάτων από όλο τον κόσμο. Είναι προφανές σε μας ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, τα κόμματα οφείλουν να ανασυνταχθούν, και πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα κόμματα ότι ο καπιταλισμός δεν προσφέρει ουδεμία λύση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να παλέψουμε εναντίον του. Πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται κατανοητό σταδιακά. Νομίζω ότι η κατεύθυνση της συνεργασίας είναι η σωστότερη, κι ότι πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτά - και μάλιστα ετησίως - τέτοιες συγκεντρώσεις (κομμάτων). Οι εργαζόμενοι των πολυεθνικών βρίσκονται σε πολλές χώρες και ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι διά της ενώσεως. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί εν καιρώ".

Το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) της Τουρκίας

Ο Μουσταφά Γιαλτσίνερ,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος για τους Εργαζόμενους της Τουρκίας (EMEP), δήλωσε στον "Ρ":

"Πρώτα απ' όλα εύχομαι αυτή η διάσκεψη εδώ, στην Ελλάδα, να διευκολύνει και να δυναμώσει τον αγώνα των εργατών και εργαζομένων σε όλον τον κόσμο. Το διεθνές κεφάλαιο πάνω - κάτω σε όλες τις χώρες με τις ίδιες επιθέσεις προσπαθεί να περάσει το δικό του νόμο. Στόχος, να εγκατασταθεί παντού η Νέα Τάξη Πραγμάτων στην οποία προσβλέπουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις, το "ελαστικό ωράριο", η καταστροφή των συνδικάτων, η κατάλυση των σημερινών εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων, και ταυτόχρονα οι προσπάθειες να αυξηθεί το ηλικιακό συνταξιοδοτικό όριο, τείνουν να εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι πρέπει να βρούμε κοινά στοιχεία, να συνεργαστεί το προλεταριάτο διεθνώς. Αυτή είναι απαίτηση που τίθεται από τους λαούς του κόσμου. Να βρεθούμε δίπλα τους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Οπωσδήποτε αυτές οι κινήσεις πρέπει να οδηγήσουν σε ενότητα και συνεργασία των εργατών και εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και τα ζητήματα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Είναι ζήτημα των λαών. Εάν η δημοκρατία και η ελευθερία δεν οδηγούν στον σοσιαλισμό, δε θα λύσουν βέβαια τα προβλήματα. Εκτός των εργαζομένων δε φαίνεται να υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση σε κάθε χώρα και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα κόμματά μας έχουν σοβαρά καθήκοντα".

Γαλλικό ΚΚ

Ο Ντενίς Ντιβό, μέλος του ΠΓ της Εθνικής Επιτροπής του Γαλλικού ΚΚ, δήλωσε στο "Ρ":

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πρόσκληση και την υποδοχή του ΚΚΕ, στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας του. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες, δεν μπορούν παρά να βοηθήσουν στην ανταλλαγή εμπειριών, στην αλληλοενημέρωση για τη δράση που έχει ο καθένας στη χώρα του αλλά ακόμα και στην κατάληξη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών απέναντι στο ένα ή το άλλο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι όσο πιο αποτελεσματική αποδειχθεί η παρούσα πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο θα είναι για τους κομμουνιστές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Κόμμα Τουντέχ Ιράν

Ο Νταβίντ Σομάλι, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος των Δημοσίων Σχέσεων του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

"Πιστεύω ότι αυτή η Διεθνής Συνάντηση είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα κομμουνιστικά κόμματα. Είναι αναγκαίο για τα κομμουνιστικά και μαρξιστικά κόμματα, να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τις εξελίξεις. Μετά το πισωγύρισμα που υποστήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις ανέλαβαν πρωτοβουλία, έγιναν αλλαγές σε συστήματα και σε καταστάσεις που είχαμε συνηθίσει. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στις νέες καταστάσεις προσπαθώντας να τις επεξεργαστούμε και να τις συνδέσουμε μεταξύ τους με στόχο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα με βάση τα οποία θα λάβουμε αποφάσεις.

Οι κομμουνιστές πάντα διαμόρφωναν την αντίδρασή τους με βάση τις πραγματικές αντικειμενικές καταστάσεις. Για να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να εμβαθύνουν στις πραγματικές καταστάσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, νομίζω ότι η σημερινή Διεθνής Συνάντηση μάς δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στην ερμηνεία και κατανόηση της κατάστασης ενώ παράλληλα είναι ένα πρώτο βήμα στην αποσαφήνιση της καταλληλότερης απάντησης του κομμουνιστικού κινήματος στις τρέχουσες συνθήκες. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, βήμα το βήμα, με έναν μετρημένο τρόπο, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ανατρέψουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 1990 και μετά.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ο καπιταλισμός έχουν ενδυναμώσει τη θέση τους. Αν δε βάλουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, αν δε δράσουμε με έναν ενωμένο και συντονισμένο τρόπο, δε θα είμαστε ικανοί να πετύχουμε μια αποτελεσματική αντίδραση. Εμείς θεωρούμε ότι η Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική και ίσως αποφασιστική στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απάντηση του κομμουνιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές δυνάμεις".

ΚΚ Δανίας

Η Μπέτι Κάρλσον, Πρόεδρος του ΚΚ Δανίας, δήλωσε:

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το ελληνικό ΚΚ διοργάνωσε και μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη σημαντική Διεθνή Συνάντηση. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη η ανάγκη πραγματοποίησης συναντήσεων ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα. Εχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κοινός μας αγώνας για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσα από την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Είναι ιδιαίτερα επείγουσα η ανάγκη συζήτησης και ανάληψης κοινής δράσης και γι' αυτό πιστεύω ότι αυτή η Διεθνής Συνάντηση είναι πάρα πολύ σημαντική".

ΑΚΕΛ

Ο Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του ΠΓ,δήλωσε μεταξύ άλλων στο "Ρ":

"Είναι μια απαραίτητη πρωτοβουλία σήμερα, μπροστά στην παγκοσμιοποίηση των καπιταλιστικών μορφών οργάνωσης. Η ξεχωριστή πάλη του κάθε κόμματος και της κάθε εργατικής τάξης σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η επέλαση του καπιταλισμού, που πραγματικά μας έχει γυρίσει μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι μια στη σειρά που έχει πάρει και που έχουν πάρει και άλλα κόμματα όπως είναι το ΑΚΕΛ, η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας. Είναι πρωτοβουλίες που πρέπει να συνεχιστούν. Εμείς συμφωνούμε με τη γενική ιδέα να θεσμοθετηθεί μια μορφή συνεργασίας, ένα συντονιστικό όργανο για τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, που αφού αντιμετωπίσει διαδικαστικά και λειτουργικά προβλήματα, θα μπορεί να βοηθήσει και τη δρομολόγηση συνεργασιών μεταξύ των κομμουνιστικών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ