Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προς το 6ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, από το ευρύτερο προοδευτικό κίνημα, το 6ο Εθνικό Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας (YCL) των ΗΠΑ, που θα γίνει στις 5 - 7 Ιούνη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφειας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων από όλη τη χώρα, καθώς και ξένων αντιπροσώπων.

Εξαρχής πρέπει να πούμε ότι η YCL, που φέτος γιορτάζει τα 77 της χρόνια- στο παρελθόν έδρασε με άλλα παρόμοια ονόματα - είναι μια πραγματικά σφριγηλή οργάνωση, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στα τελευταία μεταψυχροπολεμικά χρόνια. Ενδεικτικό, σχετικά, είναι το γεγονός ότι μόνο πέρσι 1.000 νέοι προσχώρησαν στις τάξεις της - σημαντική επιτυχία, αν ληφθούν υπόψη οι ιδιόμορφες υπερατλαντικές συνθήκες.

"Η έκρηξη αυτή στον αριθμό των μελών", τονίζει σε ανακοίνωσή της η YCL, "εκφράζει την αυξανόμενη οργή, απογοήτευση και μαχητικότητα της νέας μας γενιάς, που αναζητεί βαθύτερες απαντήσεις" στα προβλήματά της.

Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη και εντατικοποίηση της πάλης των εργαζομένων νέων και σπουδαστών για δουλιά, παιδεία, ισότητα και ειρήνη σήμερα, και για ένα σοσιαλιστικό μέλλον αύριο".

Οι επιδιώξεις αυτές, υπογραμμίζεται στο Σχέδιο Προγράμματος, με τον τίτλο "Η Νεολαία και οι Σπουδαστές Απαιτούν Μια Διακήρυξη Πολιτικών Δικαιωμάτων", που συνέταξε η Επιτροπή του Συνεδρίου, "είναι μεγάλες, αλλά μπορούν να επιτευχθούν με την ενότητά μας, τον μαζικό αγώνα και την οργάνωση. Είναι ο μόνος τρόπος".

Στο Σχέδιο Προγράμματος, το οποίο θα υποβληθεί στο συνέδριο, όπου θα πάρει την τελική μορφή του, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Το 45% των εφήβων 16 - 19 ετών είναι άνεργοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

- Σε ορισμένα αστικά κέντρα, πάνω από το 80% των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων εφήβων είναι άνεργοι.

- Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι Αφροαμερικάνοι νέοι στις φυλακές, παρά στα κολέγια.

- Μόνο το 1/4 των απόφοιτων γυμνασίου συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κολέγια.

- Το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του άστεγου πληθυσμού είναι παιδιά και νέοι.

Αναφερόμενο κατόπιν στις κραυγαλέες αντιθέσεις της αμερικανικής κοινωνίας, τονίζει: "Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα 500 μονοπώλια, που αναγράφονται στον κατάλογο του περιοδικού"Φόρτσουν", πραγματοποιούν δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη κάθε χρόνο, ενώ όσοι εργάζονται ή απολύθηκαν από αυτά, με φοβερές δυσκολίες, καταφέρνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι νέοι και οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να θυσιάζουν τα όνειρά τους για μια ανεκτή ζωή, εξαιτίας της"ελεύθερης αγοράς". Δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλιούνται κάθε χρόνο για την εξόφληση των επιτοκίων του εθνικού χρέους και για τον υπερεξογκωμένο στρατιωτικό προϋπολογισμό".

"Αποτελεί ασυνειδησία", συνεχίζει το κείμενο, "το ότι ναρκωτικά και όπλα κατακλύζουν τις κοινότητες κάθε μέρα, ενώ οι βιομήχανοι εξοπλισμών, οι εταιρίες ναρκωτικών και χημικών ουσιών και η ΣΙΑ συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα. Αποτελεί ασυνειδησία το ότι οι μαύροι και ισπανόφωνοι νέοι αδιάκοπα και συστηματικά παρενοχλούνται, δέχονται επιθέσεις και σκοτώνονται από αστυνομικούς και ρατσιστές μαχαιροβγάλτες, ενώ δεν εγκρίνεται νομοθεσία για την παρανομοποίηση αυτών των ενεργειών".

Εξάλλου, το περιοδικό "Νταϊνάμικ", όργανο της YCL, καταγγέλλοντας τη φοβερή "μάστιγα της παιδικής εργασίας", δηλαδή την αναίσχυντη εκμετάλλευση παιδιών τρυφερής ηλικίας, παραθέτει τα εξής στοιχεία:

- Η παιδική εργασία έχει απαγορευτεί από το 1938.

- Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 290.200 νέοι εργάζονται παράνομα στις ΗΠΑ.

- 61.000 από αυτούς τους νέους εργάζονται σε αγρούς. Στην περίπτωση αυτή, λόγω των εντομοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, παραβλάπτεται σοβαρά η υγεία τους.

- 13.100 δουλεύουν σε σκλαβοπάζαρα.

- 65% είναι ηλικίας 15 ετών ή πιο κάτω.

- Αμερικανοί εργοδότες έβγαλαν πέρσι 155 εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας ανήλικους εργάτες.

- Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι ακόμα και παιδιά 4 ετών εργάζονται στους αγρούς.

- Ενα δεκάχρονο κορίτσι, που εργάζεται στη συγκομιδή φασολιών στην πολιτεία Αρκανσο, πληρώνεται 6 δολάρια την ημέρα για εργασία πεντέμισι ωρών.

- Οι 3 στις 4 οικογένειες μεταναστών κερδίζουν λιγότερα από 5.000 δολάρια το χρόνο.

- Μόνο 5% των αμερικανικών εταιριών τηρούν στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάμεσα στις εταιρίες, που παράγουν διάφορα είδη με παιδική εργασία, αναφέρονται: Campbell soup, Gap, Nike, Banana Republic, J. C. Penney, Wal - mart και πολλές άλλες.

Επανερχόμαστε στο Σχέδιο Προγράμματος της YCL. Σ' αυτό υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η κοινωνική πρόνοια, η βοήθεια στις οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά, τα δελτία χορήγησης δωρεάν τροφίμων και άλλα προγράμματα βοήθειας στους φτωχούς, συνεχώς περικόπτονται. Η κοινωνική ασφάλιση και τα επιδόματα ανεργίας έχουν γίνει στόχος αχαλίνωτων επιθέσεων από την άκρα Δεξιά.

"Δεν μπορούμε", τονίζει, "να συνεχίσουμε να βαδίζουμε πάνω σ' αυτό το μονοπάτι. Ολοι οι νέοι άνθρωποι, μαύροι, μελαχρινοί και λευκοί, στερούνται το μέλλον από το σύστημα που αποκαλείται καπιταλισμός. Γι' αυτό το λόγο, η YCL παρουσιάζει τη διακήρυξη πολιτικών δικαιωμάτων για τη νεολαία και τους σπουδαστές, για συζήτηση και δράση σ' αυτά τα κινήματα και πιο πέρα". Και εξηγεί ότι σ' αυτούς τους στόχους περιλαμβάνονται: Το δικαίωμα στη δουλιά με μια βιώσιμη αμοιβή. Το δικαίωμα για ελεύθερη, ποιοτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο. Το δικαίωμα για πλήρη ισότητα, άσχετα από φυλή, εθνικότητα, φύλο, θρησκεία κλπ.

Και επιλέγει: "Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, πρέπει να ενωθούμε και να συνεργαστούμε, διδασκόμενοι από το παρελθόν και οικοδομώντας για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για τους προνομιούχους λίγους, αλλά για όλους. Για να επιβιώσει και προοδεύσει η ανθρωπότητα, χρειαζόμαστε ενότητα, οργάνωση και αγώνα. Το καπιταλιστικό σύστημα της οικουμενικής απληστίας και της ψυχρής λογικής της αγοράς έχει απογοητεύσει την τεράστια πλειοψηφία του λαού της χώρας μας και του κόσμου. Πρέπει να ενωθούμε για να αντιπαλέψουμε τα χειρότερα συμπτώματα αυτού του συστήματος σήμερα και να αγωνιστούμε για να αλλάξει από τις ρίζες του το σύστημα αύριο".

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει πορεία - διαδήλωση στη Φιλαδέλφεια για τη "Διάσωση της Δημόσιας Παιδείας", καθώς και διάφορες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, όπως: Γιορτασμός για τα 77χρονα της YCL, κατά τον οποίο θα τιμηθούν ορισμένα παλιά στελέχη της, άλλος γιορτασμός για τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, βραδιά αφιερωμένη στον "Πολιτισμό και την Τέχνη για τον Αγώνα", ζωντανό πρόγραμμα μουσικής, χορού και ποίησης, προς τιμήν του αξέχαστου μαύρου καλλιτέχνη και αγωνιστή Πολ Ρόμπσον κ.ά.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν και αντιπρόσωποι ξένων κομμουνιστικών οργανώσεων, μεταφέροντας τις εμπειρίες από τους δικούς τους αγώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ρατσιστική δολοφονία ενταγμένη στον πόλεμο ενάντια στον «εχθρό λαό» (2014-08-24 00:00:00.0)
Διευρύνεται η φτώχεια (2011-09-15 00:00:00.0)
Αύξηση της φτώχειας και... προ κρίσης (2009-10-01 00:00:00.0)
Ραγδαία αύξηση της φτώχειας (2009-09-12 00:00:00.0)
Σταθερή η αύξηση των θυμάτων (2009-08-29 00:00:00.0)
Θυσία ο λαός στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου (2008-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ