Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνεχίζεται η βία, "ζυμώνεται" η ΝΑΤΟική "δράση"...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε εξέλιξη παραμένουν οι στρατιωτικές σερβικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου, μέσα στο τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 Αλβανοί, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα τουλάχιστον με το Αλβανικό Κέντρο Πληροφοριών.

Η παραπάνω πηγή υποστήριξε πως έγιναν σφαγές και πυρπολήθηκαν χωριά κοντά στις πόλεις Ντρακόβιτσα, Ντετσάνι και Πετς, ενώ βομβαρδίστηκαν χωριά, με αποτέλεσμα περίπου 7.000 κάτοικοι να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν. Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Πάντως, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Βλάικο Στογίλκοβιτς δήλωσε στο Βελιγράδι ότι η Αστυνομία λαμβάνει "νόμιμα" μέτρα σε "εγκληματικές επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες κλιμακώνουν τη δράση τους, την ώρα που αναζητείται πολιτική λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου".

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν έκανε χτες δηλώσεις, αφού μετέβη στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Στο μεταξύ, περίπου 10.000 Αλβανοί φοιτητές διαδήλωσαν ειρηνικά στην Πρίστινα κατά της σερβικής κυριαρχίας, ζητώντας την εξομάλυνση του εκπαιδευτικού συστήματος στην επαρχία.

"Ζυμώσεις" για στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο

Υπέρ της συνολικής και όχι της κατά περίπτωσης διευθέτησης των "προβλημάτων" της Βαλκανικής τάχθηκε χτες ο ΝΑΤΟικός στρατηγός και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του Συμφώνου, Κλάους Νάουμαν.

"Η Διεθνής Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, δε χρειάζεται μια στρατηγική για τη Βοσνία, μια για την Κροατία, μια για την Αλβανία ή μια για το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική και συντονισμένη στρατηγική για όλα τα Βαλκάνια, καθώς τα προβλήματα μιας χώρας δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα προβλήματα άλλων", υποστήριξε ο στρατηγός Νάουμαν, χωρίς, ωστόσο, να δώσει άλλες σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από το τι ακριβώς εννοεί, λέγοντας "συνολική" διευθέτηση των "προβλημάτων" της περιοχής. Κατέληξε, πάντως, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης "προληπτικών μέτρων" στο Κοσσυφοπέδιο...

Την ίδια ώρα, έθετε θέμα ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο ανώνυμος αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ένα μόλις 24ωρο πριν από την αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ανώνυμο ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, σε πρώτη φάση, οι Σύμμαχοι προτίθενται να συνεχίσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για μια ειρηνική λύση στο Κοσσυφοπέδιο, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία τους με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, υποστηρίζει η ίδια πηγή, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για το χειρότερο και είναι έτοιμες για σκληρές αποφάσεις, που δεν κατάφεραν να πάρουν το 1991, κατά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ανώνυμος αυτός αξιωματούχος υποστήριξε πως η "προληπτική ανάπτυξη" δύναμης 800 ανδρών των Ηνωμένων Εθνών στην ΠΓΔΜ ενδέχεται να παραταθεί, να ενισχυθεί και να τεθεί υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί επίσης να αποφασίσει την παρουσία μιας μικρής δύναμης "παρατηρητών" στη μεθόριο της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. "Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θέλουν να αποστείλουν το μήνυμα ότι δεν αποκλείεται καμιά επιλογή, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής, αν το Κοσσυφοπέδιο εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή", τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως το θέμα είναι προς συζήτηση παρά τις νομικές δυσκολίες που φέρει μία τέτοια επιλογή.

Γιουγκοσλαβία - διαδήλωση - επέμβαση Αστυνομίας

Η Αστυνομία του Βελιγραδίου επενέβη και διέλυσε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών, που διαμαρτύρονταν για τη θέσπιση ενός νέου νόμου που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια της Σερβίας θα χάσουν την αυτονομία τους και θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, στο Βελιγράδι, την ώρα που οι βουλευτές άρχισαν να συζητούν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι Σέρβοι φοιτητές έχουν συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας για την απώλεια της αυτονομίας των πανεπιστημίων. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να διοργανωθούν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ (2009-08-13 00:00:00.0)
Η κατάθεση του στρατηγού Νάουμαν (2002-06-14 00:00:00.0)
Να πώς θα μπει «μαχαίρι» και στη νότια Σερβία! (2000-02-29 00:00:00.0)
Εμπλοκή πριν τη συνάντηση στο Ραμπονιγιέ (1999-02-06 00:00:00.0)
Διπλωματική "κινητικότητα" (1998-06-24 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική παρουσία στη μεθόριο με το Κόσσοβο, ζήτησε ο Νάνο (1998-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ