Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκφυλιστική τακτική

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, "Η ΤΡΙΑΙΝΑ", έκανε το χρέος της. Εστειλε προχτές ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της Ιονικής και "καθάρισε", αφού ούτε μισό λεπτό στάση εργασίας δεν έγινε στο ναυπηγείο, παρότι το Εργατικό Κέντρο είχε κηρύξει 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και παρότι ο πρόεδρος του ΕΚΠ προέρχεται από τοσυγκεκριμένο σωματείο.

***

Δυστυχώς η "Τρίαινα" δεν είναι το μόνο σωματείο που λειτούργησε προχτές απεργοσπαστικά. Πολλά είναι τα ανάλογα κρούσματα που εκδηλώνονται από σωματεία στα οποία πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, σε ό,τι αφορά ακόμα και τη σημερινή πανεργατική πανελλαδική απεργία, που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και ας έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Και ας ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά σχεδόν τα "συντροφικά" ρόπαλα των ΜΑΤ επί της κεφαλής όσων τολμούν να τη σηκώσουν. Και ας διαμηνύει το κυβερνητικό επιτελείο σε όλους τους τόνους ότι αυτή ακριβώς η πολιτική - η πολιτική της άγριας λιτότητας, της διάλυσης των εργατικών κατακτήσεων και του αυταρχισμού - θα ενταθεί στο έπακρο. Βεβαίως τα εν λόγω στελέχη της ΠΑΣΚΕ δε λειτουργούν μόνα τους και σε κάθε περίπτωση κινούνται στη βάση μιας εκφυλιστικής λογικής και τακτικής απέναντι στην ανάπτυξη και την προοπτική των αγώνων. Το κακό βεβαίως, γι' αυτούς, είναι ότι οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο κατανοούν τον υπονομευτικό ρόλο που παίζουν ορισμένοι, ακόμα και σε κινητοποιήσεις που υποχρεώνονται να κηρύξουν κάτω από την πίεση των εξελίξεων. Και αυτό φαίνεται από τις διεργασίες που συντελούνται στη βάση για το συντονισμό της δράσης σε αγωνιστική κατεύθυνση και με ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που ξεπερνά τον αποπροσανατολιστικό "τυφλοσούρτη" των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος.

***

Και βεβαίως η σημερινή απεργία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους εργαζόμενους να καταδικάσουν - με τη μαζική συμμετοχή τους, τα συνθήματα και το περιεχόμενο που θα δώσουν σ' αυτή την κινητοποίηση - τόσο την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στα δικαιώματά τους, όσο και όσους μέσα από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος επιμένουν να γίνονται ουσιαστικά συνεργοί σ' αυτή την επίθεση. Είτε με την υπογραφή της απαράδεκτης διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Είτε με την υπογραφή του κατάπτυστου πορίσματος του "κοινωνικού διαλόγου". Είτε με την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη υπονόμευση των κινητοποιήσεων που ξεσπάνε.

Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη σωματείων για την κοινή δράση των εργαζομένων στα ναυπηγεία (2022-07-05 00:00:00.0)
Να μπουν υπό δημόσιο έλεγχο (2004-06-11 00:00:00.0)
Η ώρα των εργαζομένων (2002-01-26 00:00:00.0)
Εμπόδιο στο ξεπούλημα (2000-10-05 00:00:00.0)
Υπέρ του ξεπουλήματος η πλειοψηφία του σωματείου (2000-08-30 00:00:00.0)
Πανστρατιά για τη σωτηρία τους (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ