Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΜΙΔΑ
Οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων ΦΜΑΠ

Οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) 1998 παρέχει στους υπόχρεους φορολογούμενους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

  • Οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ 1998 δεν υποχρεούνται να συμπληρώσουν φύλλα υπολογισμού αντικειμενικής αξίας.
  • Ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών 1998, άλλωστε, είναι πρακτικά αδύνατος για τα φυσικά πρόσωπα. Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους ΦΜΑΠ 1998, απλά αυξάνοντας τις τιμές που δήλωσαν ή αποδέχτηκαν για το 1997 κατά το ποσοστό της μέσης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της περιοχής τους, μειωμένο όμως κατά το ποσοστό της παλαιότητας που στο μεταξύ μπορεί να αυξήθηκε. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρακτικά η επαύξηση των τιμών του 1997 κατά 15 - 20% αποτελεί αξιόπιστη λύση για τη δήλωση ΦΜΑΠ 1998.
  • Κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΜΑΠ '98 ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μαζί του οπωσδήποτε χρήματα για να πληρώσει το 1/3 του φόρου που προκύπτει. Χωρίς την ταυτόχρονη πληρωμή οι ΔΟΥ δεν περιλαμβάνουν τις δηλώσεις. Αν το ποσό που πρέπει να πληρωθεί είναι μέχρι 250.000 δρχ. μπορεί να καταβληθεί στο ταμείο σε μετρητά. Αν, όμως, είναι μεγαλύτερο χρειάζεται να εκδοθεί τραπεζική επιταγή σε διαταγή της αρμόδιας ΔΟΥ ή προσωπική επιταγή του ίδιου του φορολογούμενου.

H ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΜΑΠ '98, με το επιχείρημα ότι 35.000 περίπου φορολογούμενοι για ΦΜΑΠ '97 δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμη. Ειδικά γι' αυτούς, τους 35.000, που είναι φορολογητέοι, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη ειδοποιήσεις για να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ '97 η Ομοσπονδία έχει ζητήσει η προθεσμία για την υποβολή των δύο δηλώσεων ΦΜΑΠ ('97 και '98) να λήγει την ίδια μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ