Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
"Απαγγελία" απ' τον υφυπουργό

Αρνήθηκε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για σοβαρές πλευρές του προβλήματος

Τελικά, η χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τα θέματα που αφορούν το ΕΪΤΖ στη χώρα μας μετατράπηκε σε μια απλή απαρίθμηση κρουσμάτων απ' τον αρμόδιο υφυπουργό, καθώς ο Θ. Κοτσώνης αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων παραπέμποντας σε συνεντεύξεις στο μέλλον.

Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε νέα συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει η ετήσια θερινή ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΕΛ για την πρόληψη απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, με δεδομένο ότι πριν λίγες μέρες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΕΛ, στο πλαίσιο του 24ου ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου, η υπεύθυνη της Επιτροπής Ενημέρωσης του Κέντρου Μ. Καρά, είχε αναφέρει ότι το Κέντρο διαθέτει μόνο 50 εκατομμύρια δραχμές ετησίως για ενημερωτικές καμπάνιες, όταν για τη διετία 1995 - 1996 το κόστος ήταν 1 δισ. δραχμές.

Επίσης, ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθείται για τη διασφάλιση της ανωνυμίας των ασθενών, οι οποίοι στο εξής θα προμηθεύονται τα φάρμακα για το ΕΪΤΖ από τα φαρμακεία. Ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι λεπτομέρειες για το θέμα θα δοθούν μόλις υπάρξει τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης, που προβλέπει τη μετακύληση του κόστους της αντιρετροϊκής θεραπείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αμφίβολη - ελλείψει κονδυλίων - είναι η επέκταση του προγράμματος Μαζικού Ανώνυμου μη Ταυτοποιήσιμου Ελέγχου, που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός στις εργασίες του 24ου ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου. Από το 1991 ο έλεγχος - καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων που δείχνει την εξέλιξη της νόσου - γίνεται σε νεογέννητα και εγκύους. Ο υφυπουργός είπε χτες ότι θα προχωρήσουν στην επέκτασή του και σε άλλες ομάδες πληθυσμού "αφού δοθούν οι προτάσεις των επιστημόνων και συνεκτιμηθούν οι οικονομικές δυνατότητες".

Κατά τα άλλα, οι ειδικοί δε γνωρίζουν πού οφείλεται η μείωση, κατά 24,4%, που παρουσιάζει η συχνότητα της νόσου το 1997 σε σχέση με το 1996. Κι αυτό διότι η έναρξη της πτωτικής τάσης ταυτίζεται χρονικά με την έναρξη χορήγηση των φαρμάκων για το ΕΪΤΖ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που δηλώθηκαν στη χώρα μας μέχρι τις 31 Μαρτίου 1998, ανέρχεται σε 1.766 άτομα, εκ των οποίων τα 25 είναι παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ