Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Δημοτική πολιτική με ρουσφέτια

Καταγγελία της "Δημοκρατικής Ενότητας". Ο δήμαρχος προσλαμβάνει δύο και τρεις για κάθε θέση εργασίας, με συμβάσεις μηνών και χωρίς να εξασφαλίζει τους μισθούς τους

Σε "μηχανή" ρουσφετολογικών προσλήψεων έχει μετατρέψει το Δήμο Νίκαιας ο δήμαρχος, Β. Τράπαλης.Σε πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, που σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά δημόσιες επιχειρήσεις, προσλαμβάνει για μια θέση δύο και τρεις εργαζόμενους, με συμβάσεις μηνών, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν και χωρίς να εξασφαλίζει τους μισθούς τους.

Μάλιστα - όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα" και η επικεφαλής της και υποψήφια δήμαρχος, Βέρα Νικολαϊδου - τελευταία, για το σκοπό αυτό, ο Β. Τράπαλης χρησιμοποιεί και τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Τα σχετικά στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή και καταθέτει η Κίνηση είναι αποκαλυπτικά: Στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ έχουν προσληφθεί 186 εργαζόμενοι σε 12 έργα. Από αυτά τα έργα, δύο δόθηκαν σε υπεργολάβο και τουλάχιστον πέντε δεν είχαν ξεκινήσει καν μέχρι το τέλος του περασμένου Μάρτη, τη στιγμή που οι προσλήψεις για την εκτέλεση αυτών των έργων έγιναν το Δεκέμβρη του '97 και το Γενάρη του '98!

Ηδη από τον Αύγουστο του 1997 - συνεχίζει η "Δημοκρατική Ενότητα" - μονιμοποιήθηκαν 172 εργαζόμενοι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμφωνήσαμε κι εμείς, εκφράζοντας όμως έντονα τη διαφωνία μας με τον τρόπο με τον οποίο είχαν προσληφθεί. Μάλιστα, τότε ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μας δοθούν αναλυτικά στοιχεία. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα τον περασμένο Απρίλη, εφτά μήνες μετά δηλαδή, η "Δημοκρατική Ενότητα" να επαναφέρει το θέμα, με νέα επιστολή της προς τον δήμαρχο. Σ' αυτή, ζητούσε και πάλι στοιχεία για τη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, όπως: διαδικασία προσλήψεων, χρόνος πρόσληψης, σχέση εργασίας, αμοιβή, αντικείμενο απασχόλησης, εάν υπάρχουν "αποσπασμένοι" σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Απαξίωσε ακόμα και να απαντήσει

"Τον προειδοποιήσαμε - τονίζει η Κίνηση - πως αν δεν είχαμε απάντηση σε ορισμένο χρονικό διάστημα, θα απευθυνόμασταν στα αρμόδια όργανα ελέγχου με όσα στοιχεία είχαμε στα χέρια μας. Ο δήμαρχος, ωστόσο, απαξίωσε να απαντήσει και αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα να απευθυνθούμε στο ΑΣΕΠ και να ζητήσουμε την παρέμβασή του". Η τακτική αυτή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Κίνηση, δε συνεπάγεται μόνο υποβάθμιση και "κατάργηση" ουσιαστικά του Δημοτικού Συμβουλίου. "Προκύπτει και σοβαρό θέμα πολιτικής δεοντολογίας, αφού ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα μετατρέπονται σε μηχανισμούς πολιτικού "ξεπλύματος" της απουσίας ουσιαστικού δημοτικού έργου για ρουσφετολογικούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς".

Ερμηνεύοντας πολιτικά την τακτική του δημάρχου, η "Δημοκρατική Ενότητα" σημειώνει πως προσπαθεί να μετατρέψει τη Νίκαια των αγωνιστικών παραδόσεων σε δήμο - πιλότο για την εφαρμογή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής που "γεννούν" οι "εγκέφαλοι" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτελούν οι ντόπιοι υποτελείς τους. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός πως πρωτοστατεί σε κάθε σχέδιο αντιλαϊκού "εκσυγχρονισμού", που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, όπως το ανελέητο χαράτσωμα των δημοτών, η πλήρης απουσία διεκδικητικού πλαισίου από την κεντρική διοίκηση, έστω και για το μερίδιο που αντιστοιχεί στο δήμο από τους παράνομα παρακρατημένους υπέρ του θεσμού πόρους, οι πανηγυρισμοί για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που καταστρατηγούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Και βέβαια, αφού δε διεκδικεί, χρεώνει το δήμο με δάνειο ενός δισ. δραχμών.

"Με αυτές τις μεθόδους - καταλήγει η "Δημοκρατική Ενότητα" - ο δήμαρχος πιστεύει ότι θα πτοήσει και θα εξαγοράσει την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητα των Νικαιωτών. Είναι φανερό ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα σε ποιους απευθύνεται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη δικαιοσύνη το σκάνδαλο με το δήμο (2002-04-25 00:00:00.0)
Εκχώρηση υπηρεσιών με πρόσχημα την ανεργία (2000-10-04 00:00:00.0)
Εγιναν όλα... (2000-10-04 00:00:00.0)
Παράνομες οι προσλήψεις, αλλά μπορούν να γίνουν νόμιμες... (1998-08-01 00:00:00.0)
Κοντά στους εργαζόμενους του δήμου (1998-07-01 00:00:00.0)
Προσλήψεις χωρίς αντίκρισμα (1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ