Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση του 8ωρου και μια σειρά ακόμα αντιλαϊκά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη των κριτηρίων για την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ήταν το θέμα συζήτησης της προχτεσινής προφεστιβαλικής εκδήλωσης που έγινε στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση διοργάνωσε στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", η ΟΒ ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ και ο Μιχάλης Κάχρης,μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Σταυρόπουλος μίλησε για τις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προδιαγράφονται σήμερα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι για να πετύχουν οι στόχοι της ένταξης της δραχμής στην ΟΝΕ, για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, αποφάσισαν ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημοσίων και άλλων επιχειρήσεων, στα ζητήματα του συνόλου των εργασιακών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην "Ολυμπιακή", τους ΗΣΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ και την Ιονική Τράπεζα.

"Η ιδιωτική πρωτοβουλία ενδιαφέρεται να πάρει το φιλέτο, ό,τι είναι πιο κερδοφόρο", τόνισε για να καταλήξει: "Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ένα λαϊκό κίνημα, αντεπίθεση της εργατικής τάξης στους χώρους αυτούς, συντονισμός δράσης, αλλά και να ενδιαφερθεί όλος ο λαός, γιατί πρέπει να μείνει η δημόσια περιουσία, γιατί δεν είναι ούτε του Σημίτη, ούτε οποιουδήποτε άλλου κυβερνητικού σχήματος".

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κάχρης τόνισε ότι σήμερα στην πορεία προς την ΟΝΕ, μετά την καθιέρωση του Ευρώ, η λεγόμενη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στον γενικότερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό "γιατί επεισέρχεται ο βασικός νόμος του καπιταλισμού, της ανισόμετρης ανάπτυξης. Αν παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρότατη επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών". Επισήμανε δε ότι η εφαρμογή των διαδικασιών της ΟΝΕ, κυρίως μετά το 1999, θα ενισχύσει και θα οξύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική του ανταγωνισμού μέσα από τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που σημαίνει εξασθένηση του ελεύθερου ανταγωνισμού και δυνάμωμα της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα "Φωτεινές Σκιές" και "Μουσικοί Σταθμοί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης και Ευρωπαϊκή Ενωση (2006-05-14 00:00:00.0)
Πάνω από όλα η αύξηση της παραγωγικότητας (2000-11-30 00:00:00.0)
Κερδισμένες οι πολυεθνικές χαμένα τα λαϊκά στρώματα (1999-01-03 00:00:00.0)
Επί το... "αντιλαϊκότερον" το 2000 (1998-12-31 00:00:00.0)
Ανεργία και Νομισματική Ενωση (1997-01-05 00:00:00.0)
Ευρωδιαβουλεύσεις για μέτρα προς το τρίτο στάδιο της ΟΝΕ (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ