Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φτωχότεροι των φτωχών οι Ελληνες αγρότες!

Κάτω από το όριο φτώχειας το 36,3% των αγροτικών νοικοκυριών

Φτωχότεροι των φτωχών ...αναδεικνύονται οι Ελλήνες αγρότες, αναλογικά με τις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη ομάδας επιστημόνων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έγινε για ενδοκυβερνητική χρήση.

Στη μελέτη του ΚΕΠΕ αναφέρεται ότι τα αγροτικά νοικοκυριά περιέχουν τη μεγαλύτερη αναλογία φτωχών από όλες τις άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων: Το 36,3% των μελών αγροτικών οικογενειών είναι κάτω του ορίου φτώχειας και το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Επίσης, στην ίδια μελέτη σημειώνεται ότι τα αγροτικά νοικοκυριά έχουν μέση ισοδύναμη κατανάλωση... όση και οι άνεργοι. Ομως αναφορικά με το τελευταίο, για να μη φαίνονται και τόσο μαύρα τα πράγματα, η μελέτη του ΚΕΠΕ προτάσσει ως βασικές αιτίες το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και τη μεγάλη ηλικία. Ακόμα, ανάμεσα σε άλλα στην ίδια μελέτη γίνεται λόγος ότι στα αγροτικά νοικοκυριά υπάρχει μεγάλη ανισότητα, όπως και στα αστικά και για ...παρηγοριά στον άρρωστο, αναφέρεται ότι ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα και την καταναλωτική δαπάνη, τα αγροτικά νοικοκυριά δε βρίσκονται σε ουσιωδώς χειρότερη θέση από τα μη αγροτικά, αν χωριστούν σε κατηγορίες φτωχών, μεσαίων και πλουσίων.

Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζει και ερμηνεύει τα πράγματα το ΚΕΠΕ, η ουσία είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που είναι και η πλειοψηφία στον αγροτικό πληθυσμό, βουλιάζουν όλο και πιο πολύ στη φτώχεια και την εξαθλίωση και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα. Από την άλλη ενισχύεται η θέση και η οικονομική ισχύς των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων γης και τούτο δεν είναι τυχαίο, αφού αποτελεί πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το 80% των κοινοτικών ενισχύσεων δίνεται στο 20% των αγροτών, δηλαδή των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματιών γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ