Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυτικά

Κάποτε είχε ειπωθεί και υποστηριζόταν ως δόγμα η πολιτική ρήση "ανήκομεν στη Δύση".

Μερικά χρόνια αργότερα αυτό μετατράπηκε πολιτικά και οικονομικά στο ότι είμαστε Ευρωπαίοι.

Αυτά τα δύο δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν το γεγονός που το μεταχειριζόμαστε κατά περίπτωση ότι είμαστε Βαλκάνιοι, ή Μεσογειακοί.

Βέβαια, εμείς ξέρουμε ότι είμαστε Ελληνες με ό,τι προηγήθηκε ή βιώνουμε στο παρόν ή προσδοκούμε για το μέλλον.

Ομως, σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, κάτοχος και άλλων τίτλων, στον Αλέξη Παπαχελά, που δημοσιεύτηκε στο "ΒΗΜΑ" της 24ης Μαϊου 1998, σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στο βιβλίο του εξαιρεί την Ελλάδα από τη Δύση, απαντά: "Δε νομίζω ότι η Ελλάδα ανήκε ποτέ στο δυτικό πολιτισμό... " Αλλά, ο δημοσιογράφος επιμένει ότι το δημοκρατικό σύστημα της Ελλάδας είναι κατ' εξοχήν δυτικό. Και βέβαια, επιμένει και ο εν λόγω που είναι και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης: "Η Δύση συνεργάζεται με πολλές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία. Αυτό όμως δεν καθιστά τις χώρες αυτές δυτικές".

Είναι μια άποψη που έχει βγει από μελέτες που κατέληξαν στο διαχωρισμό"West and the rest" - Η Δύση και οι άλλοι.

Αλλά η Δύση τι είναι; Γεωγραφικό σημείο, χώρες με συγγενικές θρησκείες και παρεμφερή πολιτισμικά στοιχεία, με παραλλαγές πολιτικών συστημάτων, οικονομικών προσανατολισμών ή τι;

Στην Καισάρεια, ο νέος που καθάριζε τις σκάλες του ξενοδοχείου φορούσε φανέλα με τυπωμένα μεγάλα γράμματα στο στήθος HARVARD UNIBERSITY - τέτοιες "επιγραφές" βλέπουμε και στην ελληνική σύγχρονη ενδυματολογία.

Τα MacDonalds υπάρχουν σ' Ανατολή και Δύση, η μουσική ροκ και ραπ βουίζει στ' αυτιά μας, όχι μόνο διαμέσου των ατομικών ακουστικών αλλά στη διαπασών. Με όποια εθνική αεροπορική εταιρία κι αν ταξιδεύεις η κυρίαρχη γλώσσα είναι τ' αγγλικά - και μάλιστα πιο κοντά στο αμερικάνικο ιδίωμα και η πίτσα ξέχασε την καταγωγή της κι έγινε Pizza Hut.

Αλλά ο κ. Χάντινγκτον συνεχίζει: "Στην Τουρκία διεξάγεται ένας συγκλονιστικός διάλογος, με σοβαρές επιπτώσεις, για το πού ανήκει η χώρα. Το ίδιο υποπτεύομαι συμβαίνει εν μέρει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια... ".

Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αλλά νομίζω πως άφησε έξω την παγκοσμιοποίηση. Εκτός αν αυτή δε συμβαίνει ανάμεσα στους λαούς.

Κατά τον κ. Χάντινγκτον, σχολιάζει ο Αλέξης Παπαχελάς, ο νέος διαμορφούμενος κόσμος θα στρέφεται γύρω από πολιτισμικές συμμαχίες με επίκεντρο το Ισλάμ, την Ορθοδοξία, τον Πανσλαβισμό και, τέλος, την Ανατολή του Κομφούκιου.

Ετσι, εμείς θα υπάρχουμε μόνο μέσα στην Ορθοδοξία;

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ